Derbi – Slavija protiv Doline

Prvu prvenstvenu utakmicu u 21. veku u Prvoj južnobanatskoj ligi odigrali su Dolina i Slavija u Padini avgusta 2001. godine.

Bio je to prvi duel posle nekoliko sezona boravka Slavije u nižem rangu takmičenja. Uspešnija je bila Dolina, pobedila sa 1:0. U revanšu sezone 2001/02 u Kovačici je Dolina takodje minimalnim rezultatom odnela pobedu od 1:0.
Derbi u sezoni 2002/03 igrao se prve oktobarske nedelje u Kovačici za vreme centralne proslave „Kovačičkog oktobra“. Utakmica je završena bez golova. Zanimljiv je podatak da je podmladak Slavije tada pobedio Dolinu rezultatom 7:0. U prolećnom delu prvenstva Dolina je trijumfovala u Padini početkom maja 2003. godine rezultatom 3:1.  

Početkom novembra 2003. godine je Slavija zabeležila prvu pobedu u šampionatu u ovom veku nad Dolinom pobedivši večitog rivala rezultatom 5:3. I u derbiju podmladaka zanimljiv rezultat: pobeda Doline u Kovačici od 5:0. Padinci su se revanširali za poraz u Kovačici, Dolina je krajem maja 2004. Pobedila na domaćem terenu minimalnim rezultatom 3:2.

Verovatno najposećeniji derbi u 21. veku bio je polovinom 2004. godine kada je u Kovačici bilo oko hiljadu gledalaca, gostujući navijači su došli u jednoobrazinim majicama podrške voljenoj Dolini i njihovoj Padini. U kvalitetnoj igri oba tima pobedila je Dolina 2:0. Polovinom aprila 2005. godine je u Padini, drugi put u 21. veku, derbi je završen remijem, bez pogodaka.

U poslednjoj sezoni pred odlazak u viši rang takmičenja je u novembru 2005. godine u odličnoj utakmici u Padini Dolina pobedila Slaviju MK minimalnim rezultatom 4:3. U Kovačici je usledio početkom juna 2006. godine revanš: Slavija je pobedila rezultatom 2:0.

U prvih devet prvenstvenih derbija večitih rivala izmedju Doline i Slavije u 21. veku igrali su nekolicina njih u oba sastava. Dolina je za četiri i po sezone nastupila na derbijima sa tri čuvara mreže i 35 igrača. Kovačičani sa pet golmana i 37 igrača. Evo i njihovih imena:   

DOLINA: golmani Valenta, Papić i Krivokuća; igrači Hološ, Gačić, Ljavroš, Petrovič, Šimek, Gajić, Pavel Durgala, Radović, Meljih, Bokor, Pavela, Vlado Kovač, Gal, Omasta, Jan Durgala, Pavel Hološ, Kovar, Kotvaš, Ponjičan, Željko Kovač, Popović, Mihaljek, Kicošev, Maglocki, Stanislav Dudaš, Bartoš, Vlasto Dudaš, Stojkov, Nenadić, Kostadinovski, Ðoševski, Živanović, Bosnić, Boboš i Dejan Kovač.

SLAVIJA: golmani Stojanac, Cicka, Mihal Dudaš, Šimon i Mitrović; igrači Valovec, Tomašik, Korenj, Benka, Janićijević, Milosavljević, Vlasto Dudaš, Ondrej Bartoš, Lenhart, Želimir Bartoš, Ivan Bartoš, Liptak, Stanistav Dudaš, Bireš, Tomaš, Hil, Mršulov, Vukojević, Šain, Atanackov, Čižik, Svetljik, Černjoš, Kontić, Balaž, Mihaljek, Todorović, Pavle Živković, Ðorđe Živković, Rošulj, Ilkić, Mihaljčić, Petrović, Madževski, Ðurkovski, Počuča i Jerković.

Novi prvenstveni derbi posle više od deset godina odigraće Slavija i Dolina u Kovačici u nedelju 18. septembra sa početkom u 16. časova. Derbi je i istorijski – prvi put se ova dva rivala sastaju u višem rangu takmičenja – šestom kolu Vojvođanske lige Istok.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *