DESTRUKCIJA UPERENA PROTIV GRAĐANA: Uzurpatori uništavaju useve na državnom zemljištu

Uzurpatori državne zemlje u Južnom Banatu, nemoćni da nastave da varaju državu i zarađuju na štetu građana, krenuli su u opasnu destruktivnu akciju.

Naime, uzurpatori su počeli da uništavaju useve na državnoj zemlji kako ni građani ne bi imali korist od njih.
Prvi takav slučaj desio se u Mramoruku, opština Kovin, gde su uzirpatori uništili kukuruz na državoj parceli. Oni su napad izvršili po jakoj kiši kada su se čuvari sklonili u zaklon. Naime, opština je organizovala čuvarsku službu koja treba da spreči skidanje useva, što je nemoguće uraditi po kiši, ali niko nije očekivao ovakav destruktivan potez.

– Reč je o pola hektara pod kukuruzom koji je potpuno uništen tako što su polomljeni svi klipovi sa stabljika. Reč je o sorti koja kasnije sazreva tako da je vlažnost kukuruza bila preko 30 posto. Oni su sve to polomili kako država ne bi imala koristi od njega – kaže za portal „Južni Banat“ član Opštinskog veća u Kovinu Dragan Šljivovački.
Uzurpatori su se odlučili na ovaj korak jer, zbog čuvara, nisu mogli da oberu kukuruz mehanizacijom. Uzurpatori zemljišta imaju mogućnost da priznaju da je zasad njihov ali u tom slučaju plaćaju trostruku cenu zakupa što im se ne isplati. Usevi na uzurpiranom zemljištu za koje niko ne preuzme odgovornost pripadaju državi i ona ima pravo da ih skine, što je bio slučaj i sa parcelom u Mramorku.

– Njihov cilj je bio da nanesu štetu državi kad već oni nisu mogli da imaju korst. Pojačaćemo obezbeđenje uzurpiranih polja da bi smo sprečili dalje ovakve aktivnosti i štetu – kaže Šljivovački.

On je prokomentarisao informacije da tajkuni, uzurpatori potplaćuju ljude loše materijalne situacije da umesto njih priznaju krivicu, kako bi skinuli useve dok država na sudu ne bi mogla da se naplati jer bi okrivljeni bio siromašan.

– Tako nešto bi bio propust lokalne samouprave jer u Kovinu mi ne dozviljavamo da se usevi skidaju dok onaj koji je priznao uzurpaciju ne uplati novac koji sledju državi. Pre skidanja useva novac mora da bude uplaćen od strane uzurpatora – kaže Šljivovački.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *