Partnersko nasilje nedopustivo – Nov zakon na strani žrtve

Danas je počela kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koja je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta.

Kampanja 16 dana  počinje danas 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Kako navodi portal sigurnakuća.net  , u Srbiji su od početka godine do danas od strane partnera ili člana porodice ubijene najmanje 24 žene, pokazuju medijski izveštaji o ovom problemu.

Pored poražavajućih statistika, navode i da je neophodno je da primena zakona kroz nadležne institucije o suzbijanju i sprečavanju nasilja prema ženama ne bude deklarativna, već operativna, efikasna i blagovremena, što će se obezbediti novim zakonom o sprečavanju nasilja nad ženama.

Nacrt zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je usvojen u Skupštini Republike Srbije 23.novembra možete pogledati ovde.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *