Prvi “Kovačički polumaraton” 19. marta

Osamnaest članova Atletskog kluba “Maratonko” iz Kovačice u saradnji sa čelnicima naše lokalne samouprave i Turističkom organizacijom opštine Kovačica organizovaće prvi “Kovačički polumaraton” u nedelju 19. marta 2017. godine.

Dvadeset jedan kilometar trčaće atletičari na asfaltnoj stazi od centra Kovačice takozvanim starim – novim putem do centra Debeljače dva puta. Za rekreativce ili manje spremnije atletičare predviđena je trka od deset i po kilometara. Atletičari iz Maratonka očekuju učešće oko četiristo atletičara iz zemlje i inostranstva. Ultramaratoncu Mihalu Šulji su se već javili i potvrdili dolazak njegovi “saborci” na maratonima izdržljivosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Organizovanje Kovačičkog polumaratona je velika propaganda ne samo  za “selo naive” Kovačicu i “selo vašara” Debeljaču, već i za celu našu opštinu, kao i severozapadni deo Južnog Banata.   

Kovačica ima bogatu atletsku tradiciju. Prvi predsednik Matice slovačke u Jugoslaviji i humanista,  doktor prava Jan Buljik imao je izuzetno uspešnu karijeru početkom dvadesetog veka.

Za vreme boravka na novosadskoj gimnaziji pre Prvog svetskog rata i u studentskim danima Buljik beleži sjajnu atletsku karijeru. Postaje državni prvak i državni rekorder u skoku u dalj u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca a izjednačuje državni rekord u trčanju na sto metara. Rekorde je postizao braneći boje zagrebačkih klubova Konkordije i HAŠK-a.

Vrhunac  svoje sportske karijere trebao je Jan Buljiik dosegne na olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine. Za njih se intenzivno pripremao sa ostalim atletičarima u Zagrebu. Povreda je raspršila njegov san o Olimpijadi i prekinula aktivno bavljenje sportom. Kao advokat u Novom Sadu bio je član Upravnog odbora Veslačkog kluba „Danubijus“.

Kovačica je nekoliko decenija uspešan organizator školskih kroseva koji su se ranije održavali na sadašnjem Novom naselju, zatim na takozvanom Vašarištu, kao i na travnatoj stazi oko fudbalskog stadiona „Slavije“.

U novije vreme izuzetne uspehe beleže Kovačičani – reprezentativci Srbije – srednjeprugaš Damijan Šulja i njegov otac – reprezentativac Srbije u ultramaratonu Mihal Šulja.

Od takmičara iz ostalih mesta naše opštine poslednjih godina ističu se u disciplini skok u dalj iz zone odskoka Aleksa Živanov iz Crepaje, zatim njegov sugrađanin sprinter Milan Erski i bacač kugle Alen Oalđe iz Uzdina.

 

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *