Državni sekretar slovačkog Ministarstva inostranih i evropskih poslova Lukaš Parizek posetio Kovačicu

Visoka delegacija Slovačke na čelu sa državnim sekretarom slovačkog Ministarstva inostranih i evropskih poslova Lukašom Parizekom, predsednikom Kancelarije sa Slovake iz dijaspore Janom Varšom i ambasadorkom Slovačke Republike u Beogradu Dagmar Repčekovom boravila je 28. marta u Kovačici.

Delegaciju je primio predsednik Opštine Kovačica Milan Garašević a pored njega su u razgovoru sa srpske strane učestvovali i predsednik Skupštine opštine Kovačica Zlatko Šimak, zamenik predsednika Opštine Kovačica Jan Husarik, rukovodilac Odelenja za lokalni ekonomski razvoj i investicije Emil Jonaš, kao i predstavnici privrednog, kulturnog i obrazovnog života Slovaka u našoj opštini.

U izjavi za naš program državni sekretar slovačkog Ministarstva inostranih i evropskih poslova Lukaš Parizek izjavio je da je ovo njegova prva poseta Srbiji a podeljena je na dva dela: jedna je politička koju je apsolvirao u Beogradu a druga je poseta Slovacima koji žive na ovim prostorima više od dva i po veka, koji eventualni problemi muče slovački živalj u Vojvodini i kako cene saradnju sa Slovačkom Republikom.

Razvoj ekonomske saradnje spada u portfolio Parizekove aktivnosti i prioriteta. Državni sekretar za RTV Opštine Kovačica potvrđuje da Slovačka ima interesa za ekonomski razvoj sa Srbijom ne samo zbog toga što je ovde dobro etablirana slovačka manjinska zajednica, već i zbog dobre komunikacije, kao i zbog toga što države nisu daleko jedna od druge.

Na političkom nivou Slovačka podržava Srbiju na njenom aktivnostima da postane članica Evropske unije. Lukaš Parizek je predsednika Opštine Kovačica Milana Garaševića pozvao na Biznis forum u junu koje će se održati za vreme zasedanja Međuvladine komisije za ekonomski razvoj između Srbije i Slovačke.

Parizek je na pomenuti forum pozvao i predsednike opština Stara Pazova i Bački Petrovac, koji bi takođe sa predstavnicima iz Kovačice izneli na Biznis forumu šta nude za potencijalne investitore iz Slovačke.

Slovačka po mišljenju državnog sekretara Ministarstva inostranih i evropskih poslova podržava Srbiju i ostale zemlje Balkana u njihovim nastojanjima na putu ka Evropskoj uniji, uniji slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga – na obostranu korist.  

Posle zvaničnih razgovora je delegacija iz Slovačke  posetila institucije kulture – Galeriju naivne umetnosti i Galeriju Babka, kao Dom Martina Jonaša i atelje slikarke naive Eve Husarikove.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *