SKUPŠTINA MATICE SLOVAČKE U SRBIJI: Jan Brtka izabran za novog predsedenika

Skupština Matice slovačke glasovima delegata izabrala je Jana Brtku za novog predsednika.

Profesor Jan Brtka, obavljaće ovu funkciju u naredne četiri godine. On je na čelo Matice izabran nakon što je Katarini Melegovoj istekao mandat.  Na sednici Skupštine koja je danas održana u Bačkom Petrovcu Jan Brtka dobio je  podršku 42 delegata, dok je za drugoplasiranu, Ljudmilu Stupavsku Beređovu,  glasalo  39 delagata.

Jan Brtka je profesor i privrednik iz Bačkog Petrovca, poznat po zalaganju za unapređenje položaja Slovaka.   Zaslužan je za dovođenje Akva parka-Perolend u ovo mesto, što je podstaklo značajan razvoj turizma i privrede u ovoj lokalnoj sredini i šire.

Novoizabrani predsednik ističe da će se u svom mandatu, snažno zalagati za očuvanje slovačkog identiteta i razvoj društvenog položaja Slovaka u oblastima prosvete, kulture, umetnosti, slovačkog jezika i pisma. Takođe naglašava da će poseban segment njegvog rada  biti usmeren i na ekonomsko osnaživanje sredina u kojima žive Slovaci prezentovanjem njihovih potencijala za ulaganja i dovođenjem investitora.

Radiće na tome da Matica slovačka dobije status Institucije od posebnog značaja u Srbiji kako bi se obezbedilo redovno i stabilno finansiranje njenih aktivnosti.

Kako ističe, nastojaće da u rad Matice sllovačke uključi što više mladih ljudi, i da njeno delovanje bude ravnomerno zastupljeno u svim sredinama i svim oblastima. Napominje da će rad matice biti transparentan i da će biti otvorena za sve one koji imaju ideju i želju da zajedno kao tim, rade na daljem unapređenju svih segmenata života i rada Slovaka u Srbiji.

Matica slovačka je osnovana 1932. godine u Bačkom Petrovcu  kao Matica slovačka Jugoslavije a njen rad je obnovljen 1990. pod nazivom Matica slovačka u Srbiji.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *