LOGIČNO: Nakon svih skandala i pronevera Makanova izgubila podršku u Nacionalnom savetu Slovaka

Predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova danas je ostala bez podrške u savetu. Na današnjoj sednici koja je bila zakazana za 11 časova pojavilo se samo 11 članova od 29  čime je Makanova ostala bez većine.

–Nakon svih malverzacija dnevni red današnje sednice sa skandaloznom tačkom koja je predviđala otimanje Spomen kuće jednog od najpoznatijeg slikara naivne umetnosti iz Kovačice Martina Jonaša od strane Saveta dodatno je uticao na članove da Makanovoj uskrate podršku. Makanova nije dobila podršku za jednostran raskid ugovora sa Galerijom naive umetnoti u Kovačici i prebacivanjem Spomen kuće pod potpunu ingerenciju saveta, navodi se u saopštenju članova NSSNM grupacije „Slovaci Napred“.

Politika Ane Tomanove Makanove izgubila je podršku NSSNM.

Makanova se na mestu predsednika Nacionalnog saveta Slovaka nalazi od njegovog osnivanja 2003. godine i njen mandat je praćen nizom skandala, pronevera i netransparentnog rada.

 

 

Kako se navodi u saopštenju javnost je ostala u šoku nakon obelodanjivanja računa koji su potvrdili da je novac namenjen za obrazovanje i kulturu u iznosu od 407.000 hiljada potrošen na kupovinu zlata.

Na troškove reprezentacije u periodu od 2010. do 2014. godine potrošeno je više od 11 miliona dinara. Novac namenjen Slovacima trošen je na skupe ručkove, kupovinu u diskontima itd.

Kao troškovi reprezentacije knjižena je kupovina garderobe, kozmetike, sunčanih naočara,nakita…

Predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova potpisala je 2013. autorski ugovor sa samom sobom. Na jednoj strani kao predsednik Saveta i naručilac posla a s druge strane kao autor i pružalac usluga. Za to je naručilac nagradio autora odnosno Ana Tomanova Makanova samu sebe sa 30.000 hiljada dinara.

Nacionalni savet Slovaka odnosno Ana Makanova potpisivala je ugovore i sa svojim suprugom Janom Makanom. Jedan autorski honorar koji je Makanova preko Nacionalnog saveta Slovaka isplatila svom suprugu iznosio je na 40.000 dinara a drugi na 50.000 dinara.

„Kontroverza je pratila i izgradnju Muzeja vojvođanskih slovaka, koji  uprkos obećnjima Ane Tomanove Makanove i obezbeđenim financijskim sredstvima nikada nije izgrađen. Naime, Slovačka Republika je Nacionalnom savetu dala donaciju u iznosu od 200.000 evra a takođe i Republika Srbija odnosno Ministartsvo kulture je za ovu namenu izdvojilo 10 miliona dinara. Međutim, kada ni nakon četiri godine izgradnja muzeja nije završena Savet je novac morao da se vrati u budžet Slovačke Republike“, stoji u saopštenju.

Uprkos snažnim pritiscima, koje su Makanova i njeni saradnici konstantno vršili na članove NSSNM ne bi li održali većinu od danas politika kiju su sprovodili u radu saveta 14 godina ostala je bez podrške.

Izvor: Južni Banat

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *