Počinju geofizička ispitivanja na teritoriji opštine Kovačica

Kovačica, 22. septembar 2017. godine
Kompanija NIS započinje proces geofizičkih ispitivanja u okviru istražnog područja „Južni Banat 2“. Istraživanja se sprovode na ukupnoj površini od 706 kvadratnih kilometara i obuhvataju opštine Kovačica, Pančevo, Kovin i Alibunar. Planirano je da istraživanja na teritoriji opštine Kovačica traju od oktobra 2017. godine do kraja februara 2018. godine.

U toku je informisanje vlasnika i korisnika parcela o planiranim istraživanjima, dok će radovi biti sprovođeni isključivo na parcelama čiji su vlasnici dali saglasnost i potpisali dokument koji omogućava prolazak kroz posed.
U cilju transparentnosti procesa, u mesnim zajednicama u kojima se sprovode radovi otvoreni su punktovi na kojima građani mogu da upute sugestije, predloge ili eventualne primedbe. NIS će kao odgovorna kompanija razmotriti sve zahteve građana sa predstavnicima lokalne zajednice i maksimalno se truditi da u toku izvođenja radova ne remeti svakodnevni život i rad meštana.
Građani su o predstojećim aktivnostima informisani i putem lifleta i flajera koji su istaknuti na prometnim mestima u njihovim naseljima.
NIS je obezbedio sve dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa koje su neophodne za planirane aktivnosti. Radove izvode Naftagas – Naftni servisi NIS-a.
Dodatna informacija:
3D seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. Cilj ovih ispitivanja je da se sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Na osnovu rezultata interpretacije ovih podatka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje.

Za istraživanja se koriste uređaji sa savremenom, wireless (bežičnom) tehnologijom koja je potpuno bezbedna kako po životnu sredinu, tako i po zdravlje ljudi. Ovi savremeni uređaji i njeni delovi nisu upotrebljivi u bilokoje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja, a potpuno su bezbedni za zdravlje ljudi i životnu okolinu. Uređaji su pod kontinuiranom GPS kontrolom tako da u svakom trenutku postoji i mogućnost lociranja ove opreme.

 

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *