U Kovačici održan 19. festival “Leti pesma leti”

19. Festival popularne muzike za decu “Leti pesma leti” održan je za dane vikenda i okupio je 12 solista iz Kovačice, Kulpina, Selenče i Bačke Palanke. Prvu nagradu za kompoziciju osvojio je Juraj Suhanek a najbolji interpretator bila je Valentina Halupova iz Kovačice.
Festival “Leti pesma leti” koji je Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Srbiji uvrstio među sedam festivala od celomanjinskog značaja za Slovake u Srbiji doneo je ove godine 12 novih slovačkih pesama za decu.

Festival su pored Nacionalnog Saveta Slovaka organizovali Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, opština Kovačica, Dom kulture “3. oktobar” i osnovna škola “Mlada pokolenja”.

Nakon himne festivala u izvođenju hora kovačičke osnovne škole publici su se obratili predsednik opštine Kovačica Milan Garašević, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova, dok je 19. festival otvorio podpredsednik Kancelarije za Slovake koji žive u inostranstvu Peter Prohadzka. I ove godine stručni žiri, koji je radio u sastavu Marijena Stanković Krivak, profesorka muzičke kulture iz Bačkog Petrovca, Vladimir Kovač, muzičar iz Bačke Palanke i Ivan Babka muzičar iz Kovačice nije imao lak zadatak da odabere najbolju kompoziciju, tekst i interpretaciju. Prvu nagradu kao i zlatnu plaketu Nacionalnog saveta Slovaka osvojila je kompozicija “Rastanak”, autora Juraja Suhaneka iz Kovačice. Pesmu je odpevala Valentina Halupova, učenica osmog razreda osnovne škole iz Kovačice koja je osvojila prvu nagradu za interpretaciju. Valentina je ujedno autorka teksta pobedničke kompozicije. Drugo mesto za interpretaciju osvojila je Magdalena Kanjova iz Selenče a treće Adela Krošlak iz Bačke Palanke. Druga nagrada za kompoziciju otišla je u ruke autoru, kovačičaninu Pavelu Tomašu mlađem, a treću je osvojio kompozitor Juraj Suđi mlađi. Zlatnu plaketu za najbolji tekst dobio je Mihal Kanja iz Selenče. Pubilka je takođe imala mogućnost da bira najbolje. Prema njihovom glasanju najbolja je bila pesma kompozitora Željka Suhaneka iz Kovačice, a interpretacija Valentine Halupove. Male pevače je pratio hor kovačičke osnovne škole pod vođstvom nastavnika muzičke kulture Pavela Tomaša starijeg. Gošće festivala bile su prošlogodišnje učesnice kovačičanke Gabriela Svetljik i Gabrijela Nosalj. Festival su finansijski podržali Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i opština Kovačica.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *