IN MEMORIAM Vesna Hrćan (1968-2019)

Juče je nakon nakon kraće bolesti, u 50. godini života preminula cenjena slikarka naivne umetnosti iz Kovačice Vesna Hrćan.

Rođena u Pančevu 1968. godine, Vesna je živela i stvarala u Kovačici, gde je završila osnovnu i srednju školu. Slikarstvom je počela da se bavi 1989. godine. Prevashodno se bavila tehnikom ulja na platnu, grafikom, oslikavanjem keramike i predmeta od drveta, oslikavala je i murale, a među prvima u Kovačici je počela da oslikava tikve. Najčešći motivi su joj bile ženske figure u pokretu. Svoju umetnost Vesna Hrćan je prvi put prikazala širem auditorijumu 1991. godine, u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici. Prema rečima organizatora izložbe, Vesna je već tada pokazala da donosi nešto novo. Zapažena je bila i Vesnina izložba u Galeriji „Zvono“, u Novom Sadu, a u organizaciji Galerije Babka. Vesna Hrćan je svoje slike predstavila i u Vašingtonu, u Galeriji Međunarodnog monetarnog fonda. Izložba je nosila naziv „Vesna i novac“.

2018. godine Vesna je postala članica Galerije naivne umetnosti u Kovačici, i aktivno je učestvovala na svim izložbama u organizaciji iste, počevši od 67. kovačičkog oktobra do Karavana naive, koji je gostovao u najznačajnijim galerijama i muzejima širom Srbije.

Svoju umetnički dušu, Vesna Hrćan, je prikazala na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama. Iza sebe je ostavila supruga i sina.

Sahrana će biti održana u četvrtak 14.02.2019. godine u 14h na groblju u Kovačici.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *