In memoriam – Ondrej Venjarski (12. jula 1930 – 15. jula 2019)

U Kovačici je 15. jula u 89. godini života umro Ondrej Venjarski, najstariji slikar naivne umetnosti i jedan od najizrazitijih predstavnika tipične “Kovačičke naive”.

Završio je šest razreda osnovne škole i trogodišnji večernji kurs za poljoprivrednike. Bavio se poljoprivredom a slikao je od 1959. godine. Izlagao je od 1960. godine a prvu samostalnu izložbu sa bratom Janom imao je 1964. godine. Kolektivno je izlagao preko 200 puta, pored ostalih metropola i u Bratislavi, Rimu, Londonu, Štokholmu…

Slavko Vojinović je u publikaciji “Naiva u Srbiji” pisao o Ondreju Venjarskom kao o vrednom i darovitom čoveku koji je godinama gradio svoj stil. Slikao je život Slovaka, njihove običaje a naročito poljoprivredu: iskreno i toplo. Omiljene teme su mu bile žetva i oranje u autentičnom banatskom pejzažu i ambijentu kovačičkih šorova sa originalnom arhitekturom sa baroknim tornjem kovačičke crkve i nezamenljivim belim volovima uz statične figure. Slikao je sa puno pažnje sa izuzetnim osećajem za kolorit i nežnim bojama na slikama. Prema Vojinoviću nije voleo da bude u centru pažnje, smatrao je da ga publicitet ometa u radu. 

U delu “Naiva u Jugoslaviji” Kosta Dimitrijević piše o Ondreju Venjarskom kao o veoma osećajnom koloristi, koji najviše upotrebljava žutu boju žita, zelenu prirode i belu kada slika omiljene volove. Po ovom autoru je verno prikazivao vedri duh detinjstva a za volove je smatrao da imaju nečeg plemenitog u njima. Slikao je najviše zimi a nejčešće proleća i leta.

Ondrej Venjarski je sahranjen 16. jula na groblju u Kovačici.

 

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *