Povećane koncentracije mangana i gvožđa nemaju uticaja na zdravlje stanovništva

U periodu od marta do avgusta 2019. godine u naseljenim mestima opštine Kovačica uzorkovano je ukupno 148 uzoraka vode za piće -18 uzoraka u Crepaji, 23 u Debeljači, 29 u Idvoru, 24 u Kovačici, 18 u Padini, 18 u Samošu i 18 uzoraka u Uzdinu.

Rezultati ispitivanja pokazuju da su u ukupno 13 uzoraka izolovane patogene bakterije, pri čemu je većina u vodovodu naseljenog mesta Idvor – 10 uzoraka (6,7%) koje su bile prisutne u sistemu tokom celog posmatranog perioda, a u vodovodnom sistemu naseljenog mesta Debeljača su samo u tri uzorka tokom jula meseca uočene ove neispravnosti.

Fizičko hemijska neispravnost se u svim naseljima osim u Idvoru, uglavnom odnosi na fizičke osobine vode, povećane koncentracije mangana i gvožđa koji su karakteristični za sastav zemljišta u regionu i nemaju uticaja na zdravlje stanovništva.

Dugotrajni problemi u vodosnabdevanju građana Idvora zdravstveno ispravnom vodom za piće ukazuju na potrebu da se ovom problemu da prioritet i da se on reši u bliskoj budućnosti, navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje Pančevo koji je vršio ispitivanje.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *