Predsednik Nacionalnog saveta Rumuna sa ocem Jeronimom

Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine prisustvovao je sastanku sa Njegovom Svetošću ocem Jeronimom.

Nakon sastanka sa Njegovom Svetošću ocem Jeronimom  predsednik Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine Daniel Magdu je rekao da je poseta Njegove svetosti oca Jeronima prva zvanična poseta episkopu Dačije Feliks.

„Pre mesec dana prisustvovali smo svetoj liturgiji u Vršcu gde smo imali priliku da se upoznamo i razgovaramo. Razmatrali smo različite teme koje se najpre odnose na život Rumuna u celoj Srbiji i na iskušenja sa kojima se suočava rumunska zajednica a bilo je reči i o rešenjima određenih pitanja koje je preduzeo Nacionalni Savet Rumuna preko svojih aktivnosti”, naveo je Magdu.

  On je dodao da je takodje razgovarano o predstojećem popisu stanovnoštva koji će biti sproveden u oktobru a ujedno o važnosti izjašnjavanja o rumunskoj etničkoj pripadnosti.

  Magdu je rekao da su sa Njegovom svetošću razmatrali i teme koje se odnose na staut Rumunske Pravoslavne crkve u Srbiji i načinu na koji Nacionalni Savet Rumuna može aktivno da se uključi u rešavanje ovih pitanja pravne prirode, ali i u rešavanje pitanja iz drugih oblasti. “Uverili smo Njegovu svetost da ima našu apsolutnu i neposrednu podršku, mi smo uvek bili uz rumunsku pravoslavnu crkvu je jer je ona jedan od osnovnih stubova rumunskog identiteta u svetu”, zaključio je Daniel Magdu.

 

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *