25. maj - Dan osnovne škole u Padini

Pin It

Danas svoj dan obeležava osnovna škola Maršal Tito u Padini. Škola je osnovana je 1806. godine, odmah nakon što su se Slovaci nastanili u ovo banatsko mesto. U početku je škola imala samo jednog učitelja Jana Kovačika. 

Velike zasluge na širenju pismenosti u Padini pripadaju piscu i učitelju Albertu Martišu. On je u ovo mesto došao 1877. godine. Predavao je prvom mešovitom razredu koji je pohađalo 198 đaka. Podučavao je i odrasle. 

Nakon Drugog svetskog rata u školi su organizovani razni kursevi ali i predavanja iz poljoprivrede i zdravstva. Osnovno osmogodišnje obrazovanje razvijalo se postepeno. Školske 1950-1951. formiran je šesti, 1952-1953. sedmi, a naredne školske godine i osmi razred. Izgradnja nove zgrade škole počela je 1964. a svečano otvaranje upriličeno je 1966. godine. 

Ime Maršal Tito ova škola nosi od 1969. godine. Danas je škola u Padini moderna obrazovna ustanova, sa uređenim učionicama i kabinetima, kino salom, kabinetom za informatiku, kuhinjom i trpezarijom. Školska biblioteka ima oko 10 000 knjiga. Školu u 20 odeljenja pohađa 411 učenika, od čega 53 malih maturanata. U novoj školskoj godini od septembra u prvi razred krenuće 45 učenika. Nastava se odvija samo na slovačkom jeziku a u kolektivu je 65 zaposlenih. U školi radi nekoliko sekcija i učeničkih organizacija kao što je Dečiji savez i đački parlament. Učenici i nastavnici uspešno predstavljaju školu kako u zemlji tako i u inostrastvu. Često osvajaju prva mesta na republičkim takmičenjima iz slovačkog i srpskog kao nematernjeg jezika. Takođe dobre rezultate postižu i recitatori. 

Svake godine osnovna škola u Padini svoj dan obeležava školskom priredbom, međutim ove godine zbog aktuelne korona situacije proslava rođendana će izostati i program će biti organizovan nekom drugom prilikom. Članovi tima za kulturnu delatnost škole su povodom ovogodišnjeg dana škole napravili kratak video koji je dostupan na Fejsbuk stranici ove obrazovne ustanove.

 

 

POLITIKA