U opštini Kovačica je stabilna epidemiološka situacija. Trenutno su dve osobe iz Samoša u samoizlociji, s obzirom da im je pre dve nedelje potvrđen virus Kovid-19. Građani koji imaju simptome korona virusa potrebno je da se jave u Kovid ambulantu kovačičkog doma zdravlja kako bi se obavili neophodni pregledi i dijagnostika. Nakon kompletne trijaže, ukoliko je potrebno dalje bolničko lečenje, lekari upućuju pacijenta u ustanovu sledećeg nivoa zaštite odnosno nadležne opšte bolnice. Radno vreme Kovid ambulante u Kovačici je od 9 do 17 sati. 

Podsećaju se građani da se, kao i do sada, ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnoh zdravstevnih i epidemioloških stručnih službi, uz poštovanje fizičke distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i upotrebu dezinfekcionih stredstava i svih mera lične higijene. 

U četvrtak 21. maja u Kovačici i Padini biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Akciju organizuje Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u saradnji sa kovačičkim Crvenim krstom, uz primenu svih preventivnih mera za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

Akcija će najpre biti sprovedena u Kovačici, u prostorijama osnovne škole u vremenu od 9 do 12 sati a zatim u Padini od 13 do 15 časova, takođe u osnovnoj školi. Dobrovoljni davaoci su u obavezi da dođu sa zaštitnom opremom, odnosno obavezno je nošenje maski i rukavica. Volonteri Crvenog krsta će svim učesnicima akcije na ulazu izmeriti temperaturu. Krv mogu da daju sve zdrave osobe od 18 do 65 godina. Ovo je druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u našoj opštini. Prva je organizovana u januaru a naredna je planirana za septembar. 

Strana 1 od 9

POLITIKA