U četvrtak 21. maja u Kovačici i Padini biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Akciju organizuje Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u saradnji sa kovačičkim Crvenim krstom, uz primenu svih preventivnih mera za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

Akcija će najpre biti sprovedena u Kovačici, u prostorijama osnovne škole u vremenu od 9 do 12 sati a zatim u Padini od 13 do 15 časova, takođe u osnovnoj školi. Dobrovoljni davaoci su u obavezi da dođu sa zaštitnom opremom, odnosno obavezno je nošenje maski i rukavica. Volonteri Crvenog krsta će svim učesnicima akcije na ulazu izmeriti temperaturu. Krv mogu da daju sve zdrave osobe od 18 do 65 godina. Ovo je druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u našoj opštini. Prva je organizovana u januaru a naredna je planirana za septembar. 

Dom zdravlja Kovačica nastavlja sa održavanjem preventivnih pregleda. U Kovačici će u petak 8. februara u edukativnoj sali Doma zdravlja u periodu od 08 do 14h biti održani preventivni pregledi koji podrazumevaju merenje krvnog pritiska, telesne težine, izračunavanje bodi mas indeksa, merenje šećera, triglicerida i holesterola u krvi, kao i test na dokazivanje prisustva krvi u stolici (tako što će sugrađani starosti od 50 do 70 godina doneti uzorak stolice u bočici kupljenoj u apoteci), kao i ekg pregled, a svi sugrađani će dobiti i savet lekara opšte prakse kao i lekara interniste. Preventivni pregledi održavani u proteklom periodu izazvali su veliko interesovanje građana opštine Kovačica. Poslednji preventivni pregled održan je u Debeljači tokom januara, a nakon pregleda koji su za 8. februar zakazani u Kovačici, iz Doma zdravlja najavljuju preventivni pregled za 15. mart u Samošu.

Strana 1 od 9

Rozvrh online prednášok

Rozvrh pre 00. mes. rrok.

    POLITIKA