100 godina slovačkog pozorišta u Kovačici

projekt realizovan u toku 2014. godine


Godina 2014 je veoma značajna za slovačko pozorište u Kovačici jer je 22. februara navršeno tačno 100 godina od odigrane prve pozorišne predstave na slovačkom jeziku u ovom mestu.

Sačuvani pismeni podaci potvrđuju da je prva predstava odigrana na slovačkom jeziku datira pomenute 1914. godine, iako prema nekim neoficijalnim podacima već 1864. godine su učenici, pripadnici slovačke manjine, odigrali predstavu na mađarskom jeziku.
Pozorišna scena VHV, koja radi pod okriljem DK „3. oktobar“ u Kovačici ipak za datum osnivanja pozorišta u Kovačici smatra 22.februar 1914 godine, kada je odigrana predstava „Kubo“. Povodom obeležavanja ovog značajnog juibleja članovi i aktivisti pozorišta VHV u Kovačici pripremili su bogat program za proslavu ovog jubilea. Proslava je podeljena u četiri segmenta i održava se tokom cele godine. Tako su prema dosadašnjim planovima organizacionog odbora u februaru tačnije na dan jubileja 22.februara članovi pozorišta VHV u Kovačici odigrali pozorišnu predstavu. Istog dana, proslava jubileja upriličena je i izložbom fotodokumentacije na potkrovlju Galerije naivne umetnosti u Kovačici.
Drugi deo proslave ovog važnog jubileja obeležen je premijerama pozorišnih predstava u izvođenju amatera pozorišta VHV, koja radi pod okriljem kovačičkog Doma kulture, učenika gimnazije Mihajla Pupina u Kovačici i učenika osnovne škole Mlada pokolenja u Kovačici.
Kao centralna manifestacija i treća faza proslave održana je 45. po redu smotra slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralaštva „Pozorišni lovor“. Smotra je održana krajem oktobra, u okviru tradicionalne proslave Kovačičkog oktobra.
Četvrta i završna faza proslave 100 godina pozorišta u Kovačici biće realizovana premijerom monografije, koja bi trebalo da bude krajem jubilarne godine.
Naša medijska kuća rtv Opštine Kovačica pridružila se proslavi ovog važnog jubileja realizacijom projekta pod nazivom „100 godina slovačkog pozorišta u Kovačici“. Realizacija projekta je u toku, dok će emitovanje emisija početi polovinom decembra. U okviru projekta emitovaćemo deset emisija u kojima posvećujemo pažnju pre svega istoriji slovačkog pozorišta u Kovačici kao i nagradama, pohvalama, kritikama koje su amateri istog dobili. Jedna emisija će biti posvećena i dečijem i omladinskom pozorištu, saradnji sa pozatim režiserima, kostimografima, scenografima i sl. U jednoj od emisija govorićemo o pozorišnim žanrovima, o pozorišnim smotrama u Vojvodini, ali i o znamenitim pojedincima kovačičkog pozorišta, o pozorišnim porodicama, glumcima i režiserima, koji su doprineli razvoju i očuvanju pozorišta u Kovačici. Zatim, govorićemo koliko je pozorišna sekcija na neki način doprinela očuvanju književnog jezika i kulture, pošto pozorište kao i radio i televizija dopirnose očuvanju već pomenutog, dok će jedna emisija biti posvećena zborniku radova pod nazivom „100 godina pozorišta u Kovačici“. Osim pomenutih emisija, polovinom oktobra realizovali smo jednu esmisiju uživo sa uključenjem gledalaca/slušalaca. U planu su još nekoliko emisija uživo, u kojima ćemo govoriti na ovu temu.
Cilj projekta je povećanje obima i kvaliteta programa na slovačkom jeziku kroz informisanje i upoznavanje slovačke manjine sa aktivnostima slovačkog pozorišta u Kovačici od osnivanja do danas. Potreba za realizacijom ovog projekta proizlazi iz činjenice da je Kovačica jedno od dva mesta sa najvećom koncentracijom Slovaka, a ako uzmemo u obzir i okruženje, onda je taj broj još veći. Jedina TV u ovoj sredini koji priprema program na slovačkom jeziku je TV OK, otud i naša obaveza da povećamo obim ovog programa, da radimo na poboljšanju kvaliteta i raznovrsnosti, da informisanje naših gledalaca pripadnika slovačke nacionalne zajednice upotpunimo novim sadržajima. U programskoj šemi imamo dvočasovne blok termine na slovačkom jeziku, u okviru kojih ćemo emitovati ovu emisiju. Osim toga imamo i kadrovski potencijal, a takođe i potrebu naših gledalaca za ovom vrstom programa, tako da je realizacija ovog projekta ne samo poželjna već potrebna.
Projekat se realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci Pokrajinskog sekretariajta za kulturu i javno informisanje.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *