Šahista Vuk Žegarac prvi FIDE-majstor u našoj opštini

Prvi FIDE-majstor u našoj opštini je supertalentovani šahista iz Crepaje Vuk Žegarac.

Član Šahovskog kluba “Kovačica” je poene koji su mu bili potrebni za prestižnu titulu ostvario 13. novembra na Otvorenom prvenstvu Srbije u Novom Sadu na kojem su učestvovali šahisti iz 31 zemlje a Crepajac Žegarac je osvojio 27. mesto sakupivši ukupno sa pomenutim šampionatom 2303 poena a za titulu FIDE majstora potrebno je sakupiti 2300.

U šahu postoji nekoliko kategorija od najniže koju šahisti mogu da dobijaju od šahovskih saveza svoje zemlje: vankategornik, igrač četvrte, treće, druge i prve kategorije. Postoje i četiri međunarodne titule koje dodeljuje Međunarodna šahovska federacija – FIDE i to: majstorski kandidat, FIDE-majstor, internacionalni majstor i velemajstor. Osim titule prvaka sveta velemajstor je najviša titula koja se dobija u drevnoj igri na 64 polja. Najveći rejting prvaka sveta i velemajstora Norvežanina Svena Magnusa Jen Karlsena  iznosio je 2861 poen, što je najbolji rezultat u istoriji šaha.

Naš FIDE-majstor Vuk Žegarac trenutno nastupa na dvojnu registraciju za Banatsko Novo Selo na prvenstvu Druge lige Srbije grupa Vojvodina koje se održava u Kaću od 15. do 22. novembra.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *