„Naivni kišobrani“ odpočinju svoje putovanje

 

U dvorištu Galerije naivne umetnosti u Kovačici u subotu 11. marta u 17 sati biće otvorena prva izložba pod nazivom „Naivni kišobrani“. U ovom projektu je učestvovalo sedam slikara članova Galerije naivne umetnosti : Marija Hlavati, Zuzana Veresky, Pavel Cicka, Pavel Hajko, Jan Žolnaj, Jan Pap i Šćefan Varga a svoje prvo delo izlaže i Ivana Svetlik, članica Kreativnog centra za turizam, umetnost i kulturu iz Kovačice koji je inicijator i glavni organizator čitavog projekta.

I ostali kreativci su se priključili u realizaciju ovog projekta tako da će se na samom otvaranju izložbe čuti glasovi devojaka članica pevačke grupe „Perla“ a publici će se po prvi put predstaviti članovi novoosnovane muške pevačke grupe Bardjanski furmani.


U Kreativnom centru za turizam, umetnost i kulturu kažu da je cilj ovog projekta presvega prezentacija kovačičke naivne umetnosti na nesvakidašnji, još neviđen način.

Izložba ”Putovanje naivnih kišobrana” je putujuća izložba pod vedrim nebom, gde će dela naivnih umetnika, sedam članova Galerije naivne umetnosti, biti instalirana u mnogobrojnim kišobranima. Većina ljudi je već videla instalirane šarene kišobrane na gradskim trgovima, širom sveta, uglavnom napravila fotografiju sa istima i osudila subjektivno pozitivnom reakcijom taj nazovimo svetski hit.

Kreativci ovog kovačičkog udruženja su osmislili korist ovog hita, te od istog napravili izložbu. Poseban cilj je osnažiti poruku svetskog hita i prezentovati svetski poznatu kovačičku naivu, kulturu i tradiciju slovaka iz Kovačice i Padine širem auditorijumu.

Ovakvom prezentacijom poseban cilj je i privući posetioce u Kovačicu – metropolu naive, kako bi upoznali dela rodonačelnika kovačičke naive, ali i savremenih slikara u Galeriji naivne umetnosti – ustanovi kulture od posebnog značaja za kulturu Slovaka, zatim spomen kući Martina Jonaša, privatnim galerijama i ateljeima samih umetnika.

Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, naivno slikarstvo slovaka upisano je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, pod brojem 21.

Na nacionalnom konkursu za izbor Izuzetne destinacije Evrope 2014. na temu turizam i nematerijalno kulturno nasleđe – naivno slikarstvo, Kovačica je uzela mesto finaliste, dok su priznanja samih naivnih slikara mnogobrojna i neprocenjiva. Izrada prve faze projekta “Naivni kišobrani” trajala je šest meseci.

Projekat je finansiran od strane Kancelarije za Slovake u dijaspori iz Bratislave i Ministarstva turizma Republike Srbije u 2016. godini i Turističke organizacije Srbije, dok se drugom fazom smatra upravo putovanje ove izložbe koja je planirana za 2017. godinu u Republici Srbiji i Republici Slovačkoj.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *