KOKRAM putuje u Slovačku

Kolektiv Kreativnih amatera (KOKRAM) iz Kovačice je za relativno kratko vreme od kada je osnovan 2014 godine, uspeo da postane jedno od najaktivnijih i trenutno najuspešnijih udruženja u Kovačici.

KOKRAM je osnovan sa ciljem da okupi kreativni tim ljudi iz ove sredine koji bi se bavili raznim vidovima umetnosti. Osim pozorišnog stvaralaštva po kome su najprepoznatljiviji i više puta nagrađivani, članovi redovno organizujuju literarne večeri i izložbe. Jedna od aktivnosti je i promovisanje rada umetnika iz ove sredine. Originalnost je ono po čemu su drugačiji. Prvi projekat koji su uradili u godini kada su osnovani bila je predstava “Bure Baruta” u čijoj realizaciji je učestvovalo preko dvadeset ljudi. Predstava je naišla je na veliko oduševljenje publike i bio je to vetar u leđa ovim mladim ljudima da nastave u istom smeru i stvaraju nešto što do sada u Kovačici nije rađeno. Iza sebe imaju šest pozorišnih ostvarenja sa kojima su nastupali kako u opštini Kovačica tako i u drugim slovačkim vojvodjanskim mestima, s obzirom da predstave uglavnom rade na slovačkom jeziku. Zapažen nastup imali su i u hrvatskom Iloku. Veliki akcenat u svojim predstavama stavljaju na svetlosne efekte, zvuk ali i rekvizite koje uglavnom sami izrađuju.

Poslednju predstavu “Mrak” su uradili u potpuno drugačijem stilu u odnosu na predhodna njihova ostvarenja. Komad je predviđen za malu scenu i igra se uz minimum svetla. Tekst za predstavu a ujedno i režiju radio je Dragan Karlječik iz Kovačice. Radnja predstave smeštena je u čovekovu dušu u kojoj se odigrava bitka između svetla i tame – dobra i zla. Na prošlogodišnjoj smotri slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralaštva Srbije „Pozorišne lovorike 2016“, je za ovu predstavu Kolektiv Kreativnih Amatera dobio nekoliko nagrada, između ostalog i nagradu za najbolji originalni tekst. „Mrak“ će imati priliku da pogleda i publika u Slovačkoj republici. KOKRAMovci u subotu 8. aprila putuju u Nove Mesto nad Vahom gde će gostovati na 20. jubilarnom festivalu “Anjičke Jurkovičovej” koji se održava od 8. do 12. aprila. KOKRAM nastupa u utorak u 11. aprila u 19 sati. Oni su poziv za gostovanje dobili zahvaljujući uspešnom nastupu na prošlogodišnjom festivalu “Zuzani Kardelisovej” u Kisaču. Publika u Slovačkoj će mlade kreativce iz Kovačice imati priliku da vidi i 26. aprila kada će nastupiti na jubilarnom 50. izdanju festivala Rakova u mestu Čadca. Na ovoj smotri amaterskih pozorišnih ansambala predstaviće se sa komadom “O ljubavi”, čiji je tekst i režiju takođe radio Dragan Karlječik. Priliku da se predstavi u Čadcu, KOKRAM je dobio zahvaljujuću prvoj nagradi na prošlogodišnjim pozorišnim inscenacijama autora sa Donje zemlje – festivalu ĐIDA.

Predstava “O ljubavi” takođe donosi zanimljivu priču i to o budućnosti sada popularnih rijaliti programa. Osim u Slovačkoj KOKRAM će u aprilu nastupiti i na zonskoj smotri pozorišnih ansambala amatera. Za leto KOKRAMovci planiraju novu predstavu kao i veče humora i izložbe na otvorenom.

 

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *