“Selo kovano u vremenu” i “Naivni kišobrani” predstavljeni u Staroj Pazovi

Kulturno umetnički program “Selo kovano u vremenu” kovačičkog Kreativnog centra za turizam, umetnost i kulturu predstavljen je u subotu 9. decembra u Staroj Pazovi.

U programu kovačičkih amatera, pored aktuelnih pobednika festivala “Tancuj tancuj”, folklornog ansambla “Rozmarin” učestvuju i pevačke grupe “Perla” i “Bardianski furman” sa kojima je radila Milinka Čižik. Folkloraše i pevače je pratio orkestar koji vodi Daniel Cicka iz Padine a program su upotpunili i glumci Kolektiva kreativnih amatera iz Kovačice. Svoju premijeru je “Selo kovano u vremenu” imalo krajem septembra u Kovačici.

Amateri Kreativnog centra za turizam, umetnost i kulturu su i publiku u Staroj Pazovi kroz pesmu u igru vratili u davnu prošlost i predstavili priče Slovaka sa ovih prostora. Scenario za program je uradila umetnički rukovodilac Ivana Svetlik, kojoj je oko istorijskih činjenica pomagao profesor istorije Jan Hrćan. Program je održan na pozorišnoj sceni Slovačkog kulturno umetničkog društva “heroj Janko Čmelik” u Staroj Pazovi u okviru manifestacije “Memorijal Juraja Ondrika”. Uporedo sa programom tamošnjoj publici predstavljena je i izložba “Naivni kišobrani”, takođe u organizaciji Kreativnog centra za turizam, umetnost i kulturu iz Kovačice. Ova jedinstvena putujuća izložba naivne umetnosti Slovaka iz Kovačice i Padine predstavljena je do sada u Kovačici, Zrenjaninu, Beogradu, Novom Sadu, Gložanu, Vršcu kao i u Slovačkoj republici u Đetvi na festivalu “Podpolanske slavnosti” i Bratislavi na manifestaciji “Bratislavsko kulturno leto”.

Projekat “Putovanje naivnih kišobrana” predstavlja nastavak prošlogodišnjeg projekta Kreativnog centra za turizam, umetnost i kulturu “Naivni kišobrani” koji su tada podržali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Kancelarija za Slovake u dijaspori pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Slovačke i Turistička organizacija Srbije. Projekat je ove godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kancelarija za Slovake u dijaspori pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Slovačke.

 

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *