Fijakerijada u Samošu 5. avgusta

Petog avgusta  sa početkom u 13. časova će u Samošu biti održana šesta po redu „Fijakerada Sveti Ilija“. Na terenu u centru Samoša prilagođenom za ovu manifestaciju biće smotra dvadesetak jednoprega i dvoprega, uglavnom paradnih konja, fijakera i čeza. Očekuje se učešće onih koji su se na ovu manifestaciju odazivali i ranije a to su odgajivači i ljubitelji konja iz Jarkovca, Dubice, Ilandže, Kozjaka, Dobrice, Crepaje, Pančeva, Bavaništa, Kovina i Samoša. Očekivanja su da neko od njih upregne i četvoropreg.

Iz Udruženja ljubitelja konja „Samoški čilaši“ organizatori smotre  ističu da je za Samoš ovo jedinstveni praznik štranga, fijakera, lipicanerskih i ostalih griva, kočijaškog glasa i kajasa.

Za našu medijsku kuću organizatori naglašavaju dobru reputaciju mesta i opštine koju već šestu  godinu za redom stiču zahvaljujući ovom jedinstvenom dogadjaju.

Udruženje ljubitelja konja „Samoški čilaši“ osnovano je 2013. godine. Na početku je brojalo osam članova, sada ih ima petnaest. U prošlosti je skoro svaka samoška kuća imala najmanje po jednog konja koji su služili za rad u poljoprivredi. Danas ima u ovom mestu sedam porodica odgajivača konja – od jednog do četiri ata – uglavnom lipicanerske rase.

Datum fijakerijade je 2. avgust – seoska slava Sveti Ilija – ali je iz tehničkih razloga ove godine pomerena za nedelju 5. avgusta, kada se očekuje i prisustvo većeg broja publike.

Cilj manifestacije je da i Samoš ima neku turističku akciju i atrakciju kao i ostale naše sredine, isto tako i druženje i uživanje u lepim konjima. Običaj je da se na kraju smotre za one Samošane koji nisu mogli da prisustvuju fijakerijadi povorka od dvadesetak učesnika paradno provoza glavnim samoškim ulicama. Za učesnike i goste prirediće se i večera u crkvenom domu.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *