Obeležavanje Badnjeg dana u opštini Kovačica

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar u nedelju 6. januara slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za slavlje Božića – rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu. Badnji dan će tradicionalno službama bdenija i paljenjem badnjaka 6. januara biti obeležen i u opštini Kovačica.
U pravoslavnoj crkvenoj opštini u Kovačici, nakon večernje službe koja počinje u 18 sati biće upriličeno osvećenje i paljenje badnjaka, uz prigodno posluženje i podelu paketića deci. Božićna liturgija biće održana u pravoslavnoj crkvi u ponedeljak 7. januara u 9 časova i 30 minuta.
U Crepaji je u nedelju 6. januara u 13:30 najavljen skup ispred crkve, u 14 časova se ide po badnjak, a po povratku, ispred crkve u 15 časova je planirano osvećenje i paljenje badnjaka. Jutrenje u noći izmedju 6. i 7. januara biće održano u ponoć, a Božićna liturgija u ponedeljak 7.januara počinje u 9:30.
U crkvi u Debeljači, 6. januara biće održana jutarnja služba sa početkom u 9 sati, a osvećenje i paljenje badnjaka uz prigodno posluženje biće upriličeno ispred porte pravoslavnog hrama nakon službe koja počinje u 17 sati. Božićna liturgija će u Debeljači biti održana 7. januara sa početkom u 9 sati.
U Crkvi u Idvoru nakon večernje službe koja počinje u 16 sati biće osvećen i paljen badnjak. Osim prigodnog posluženja, ove godine biće upričeno i lomljenje čestice. U noći između 6. i 7. januara, u ponoć biće održano Božićno jutrenje, a služba će se na Božić služiti sa početkom u 9 sati. U Putnikovu će sveta liturgija biti služena u 17 sati a nakon toga biće osveštan i paljen badnjak.
Crkva u Samošu održaće večernje bogosluženje u 15 sati, a osvećenje, i paljenje badnjaka biće upriličeno u 16 sati. Jutarnje bogosluženje će biti održano u ponoć, u noći između 6 i 7. januara, a Božićna sveta liturgija 7. januara počinje u 9 sati.
Badnji dan je poslednji dаn božićnog postа, dan kada bi trebalo obaviti mnoge običaje koji datiraju vekovima unazad. Tada bi, prema običajima, cela porodica trebalo da bude na okupu.
I dok se u gradovima na Badnji dan po badnjak odlazi na pijacu ili kod uličnih prodavaca, u selima širom Srbije njegovo sečenje je poseban ritual.
Mada, običaji su po Srbiji različiti od sela do sela. Ipak, sve molitve su jedinstvene u želji da naredna godina bude bolja od prethodne.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *