Održana svečana akademija povodom 213 godina od naseljavanja Padine

U Padini je 11. septembra održana svečana akademija povodom obeležavanja 213 godina od naseljavanja mesta. Istorija Padine počela je da se piše davne 1806 godine. Mesto su nastanile slovačke porodice koje su u ovaj kraj došle iz srednjeg dela Slovačke. Svake godine 11. septembra se meštani podsećaju na dan odluke o dolasku Slovaka na “Donju zemlju”. Na ovogodišnjoj svečanoj akademiji pozdravni govor održao je predsednik organizacionog odbora proslave “Dana Padine” Janko Kolarik koji je istakao nekoliko značajnih činjenica vezanih za istoriju mesta. O aktuelnom problemu – masovnom iseljavanju porodica iz Padine govorio je sveštenik slovačke evangelističke crkve Jan Cicka, koji je istakao da se Padina iz godine u godinu sve više smanjuje, dok se starosna dob stanovništva povećava.

Prvi meštani ovog mesta najveći problem imali su sa pijaćom vodom. Žeđ je bila i tema o kojoj je pisao najpoznatiji padinski pisac Mihal Babinka a ovom tematikom bavili su se i mnogi slikari naivne umetnosti. Babinkovu pesmu „Praznik jezera“ je u okviru akademije pročitao Janko Hološ a u nastavku je zajedno sa Anjičkom Strehovski pročitao deo iz knjige „Prve ulice“ autora Pavela Povolnog Juhasa.
U muzičkom delu programa Juraj Lavroš je na tradicionalnom slovačkom instrumentu fujara izveo nekoliko pesama a muzičke nastupe imali su i Vlastimir Povolni i Daniel Cicka.

Proslava Dana Padine trajala je mesec dana. Program je i ove godine obuhvatio niz kulturnih, zabavnih, gastronomskih i sportskih dešavanja, koje su bile dobro posećene. Padina se tokom ovih 213 godina dosta promenila. Često kažu da je Padina jedino mesto u slovačkoj dijaspori gde Slovaci žive u najvećem procentu. Interesantna činjenica je i da je Padina čak tri puta menjala naziv a tokom svoje istorije promenila čak 9 država.

 

 

 

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *