Badnji dan u pravoslavnim hramovima u opštini Kovačica

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar u ponedeljak 06. januara slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za slavlje Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu. Badnji dan će tradicionalno službama bdenija i paljenjem badnjaka biti obeležen i u pravoslavnim hramovima u opštini Kovačica.

U Kovačici će po prvi put biti organizovan odlazak po badnjak u ponedeljak 6. januara u 6:00 sati ujutru. Večernja služba u pravoslavnoj crkvenoj opštini u Kovačici, počinje u 18:00 sati. Nakon službe biće upriličeno osvećenje i paljenje badnjaka, uz prigodno posluženje i podelu paketića deci. Božićna liturgija biće održana u Pravoslavnoj crkvi u Kovačici u utorak 7. januara u 9 : 30 časova.

U Crepaji će u ponedeljak 6. januara u 13:30 časova biti skup ispred crkve, u 14:00 časova se ide po badnjak, a po povratku ispred crkve, u 15:00 časova je planirano osvećenje i paljenje badnjaka. Jutrenje u noći izmedju 6. i 7. januara biće održano u ponoć, a Božićna liturgija 7. januara počinje u 9:30 časova.

U crkvi u Debeljači, 6. januara biće održana jutarnja služba sa početkom u 9:00 sati, a osvećenje i paljenje badnjaka uz prigodno posluženje biće upriličeno ispred porte pravoslavnog hrama nakon službe koja počinje u 17:00 sati. Božićna liturgija će u Debeljači biti održana 7. januara sa početkom u 9:00 sati.

U Crkvi u Idvoru nakon večernje službe koja počinje u 16:00 sati biće osvećen i paljen badnjak. Služba će se na Božić 7. januara u idvorskoj crkvi služiti sa početkom u 9:00 sati.

Crkva u Samošu održaće večernje bogosluženje u 15:00 sati, a osvećenje, i paljenje badnjaka biće upriličeno u 16:00 sati. Jutarnje bogosluženje će biti održano u ponoć, u noći između 6 i 7. januara, a Božićna sveta liturgija 7. januara počinje u 9:00 sati.

Badnji dan je poslednji dаn božićnog postа, dan kada bi trebalo obaviti mnoge običaje koji datiraju vekovima unazad.

Tada bi, prema običajima, cela porodica trebalo da bude na okupu. I dok se u gradovima na Badnji dan po badnjak odlazi na pijacu ili kod uličnih prodavaca, u selima širom Srbije njegovo sečenje je poseban ritual. Mada, običaji su po Srbiji različiti od sela do sela. Ipak, sve molitve su jedinstvene u želji da naredna godina bude bolja od prethodne.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *