Šulja za deset dana drugi put među deset najboljih na svetu

Jedino je Poljak Dariuš Nožinjski brži na svetu ove godine u trci na šest sati od šest godina starijeg Mihala Šulje. 

Kovačički ultramaratonac se za samo jedanaest dana drugi put uzastopno novim izuzetnim rezultatom našao na rang listi najboljih trkača sveta na pomenutoj deonici. 

Šulja je drugi rezultat na svetu i novi rekord Srbije postigao na Maratonu maratona na Adi Ciganliji u Beogradu pretrčavši 88.915 km 6. novembra a već 17. novembra u gradu Louni na severu Češke ponovio fantastičan uspeh rezultatom 85.056 km što je deseti rezultat na „kugli zemaljskoj“ ove godine. 

Dve discipline su bile na programu u gradu Louni 17. novembra na državni praznik Češke i Slovačke, dan „baršunaste ili nežne revolucije“ – šest sati i maraton.

„Srpski Zatopek“ je u konkurenciji od oko osemdeset takmičara iz Slovačke i Češke bio ubedljivo prvi i većim delom trke nije imao konkurenciju, glavni protivnik su mu bili – vreme i kilometri.

 

 

U izjavi za RTV Opštine Kovačica reprezentativac Srbije u ultramaratonu kazuje da ni sam nije mogao da veruje da za deset dana može dva puta da istrči dva sjajna rezultata na svetskom nivou zbog potrebnog vremena od nekoliko nedelja za regeneraciju posle prethodne naporne trke.

Ove godine Šulji preostaje još 28. novembra trka na 12 km pod nazimom „Narodna trka Devin – Bratislava“. Zbog epidemijske situacije u Slovačkoj postoji mogućnost da se ova trka odloži za neki drugi datum kada pandemija kovida bude jenjavala.

Podsećamo, Šulja je ove godine u trci na 24 sata na Paliću četvrti put u poslednjih pet godina postao šampion Srbije. 

Svi pomenuti dugogodišnji uspesi, članstvo u reprezentaciji Srbije, postignuti državni rekordi, postojanost u postizanju izuzetnih rezultata i dva svetska rezultata za samo deset dana u trci na 6 sati svedoče o tome da je kovačički ulramaratonac sa padnskim korenima koji radi nekoliko godina na privremenom radu u Slovačkoj glavni kandidat za priznanje za 2021. godinu koju Matica slovačka u Srbiji dodeljuje za najboljeg sportistu Slovaka u Srbiji. U preko četvrt veka dodele „Plakete Dr Janka Bulika“ samo su tri sportista iz Kovačice dobila ovo laskavo priznanje – karatista Erik Gajan, košarkašica Marina Puškar i sin Mihala Šulje Damijan – trkač na srednjim prugama. 

Godišnja nagrada nosi ime proslavljenog atletičara Jana Bulika, državnog rekordera i prvaka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u sprinterskim disciplinama i skoku u dalj, najboljeg sportiste među jugoslovenskim Slovacima između dva svetska rata.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *