UG OKO INFO: Želimo da saznamo šta mladi misle

Udruženje građana Oko info u saradnji sa makedonskom TV stanicom Kanalom Vis sporovodi projekat koji finansira Evropska unija uz podršku BIRN mreže. Predmet projekta je istraživanje javnog menjenja mladih osoba o njihovim navikama u korišćenju društvenih mreža.

S obzirom na to da je reč o međugraničnom projektu, cilj projekta je da se pozitivne prakse u Srbiji i Makediniji uporede i na taj način dođe do odgovora šta mladi misle o društvenim mrežama, koje mreže najviše koriste i koje informacije ih najviše interesuju.

Ovim povodom razgovarali smo sa koordinatorom projekta, Želimirom Šipickim, koji je u ime udruženja rekao:

Cilj nam je da uz saradnju sa Kanalom Vis dođemo do veoma važnih odgovora koji se tiču načina na koji mladi koriste društvene mreže. Kao što i sami primećujete, u Srbiji i Makedoniji beleži se porast vršnjačkog nasilja na mrežama, a mi moramo da krenemo od toga da se upoznamo sa mladima, da nam oni kažu kako gledaju na društvene mreže, ali i da otkrijemo njihov odnos prema društveno neprihvatljvom ponašanju na mrežama.

U narednom periodu članovi udruženja planiraju da naprave niz razgovora sa mladima uzrasta od 15 do 19 godina, sa njhovim roditeljima, sa psiholozima, i na taj način dobićemo uvid u navike i interesovnja mladih.

Ovakvi projekti doprinose postavljanju mehanizama kako da se mladi zaštite na mrežama, ali i dolasku do odgovora kakva je uloga roditelja kada je reč o kontroli sadržaja sa kojima adolescenti i tinejdžeri dolaze u dodir.

Nevena Gligorijevic

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *