Petrakova: U Slovačkoj zastupam interese svih Slovaka koji žive u Srbiji

U toku je izrada Akcionog plana u skladu sa Strategijom 2022-2026. Kancelarije za Slovake u dijaspori u Slovačkoj Republici. Zadatak Strategije jeste unapređenje života svih Slovaka i Slovakinja van matične države.

U izradi, kako Strategije, tako i Akcionog plana, učestvuju svi relevantni subjekti iz Srbije, pa samim tim i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

Ovim povodom sa predstavnicima Kancelarije za Slovake u dijaspori, Milanom Janom Pilipom, predsednikom, Peterom Prohackom, potpredsednikom, Milinom Sklabinski iz Političko-strategijskog odbora, Janom Kopaničkovom i Vladislavom Jančoškovom iz Odbora za donacije, sastala se predstavnica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Dušanka Petrak.

Prvenstveno, Petrakova je upoznala predstavnike Kancelarije sa novim sastavom nacionalnog saveta I programima koje planira da realizuje sa ciljem jačanja slovačke zajednice  u Srbiji.

 Dušanka Petrak, predsednica Nacionalnog saveta Slovaka u Srbiji, ovom prilikom je rekla da je planirano da se znanja predstavnika civilnog sektora iz oblasti sastavljanja i pisanja projekata unaprede i time pronađu dodatni načini finansiranja i sufinansiranja aktivnosti Slovaka koje imaju za zadatak unapređenje i razvoj očuvanja narodne kulture I tradicije.

Petrakova je istakla da će se nastaviti sa realizacijom projekata koji su doneli dobre rezultate za zajednicu Slovaka u Srbiji, a da će se prekinuti sa onima koji tome nisu doprineli. Kao jedan od najvažnijih ciljeva Nacionalnog saveta istakla je saradnju slovačkih mesta u Srbiji I Vojvodini.

Sa predstavnicima Kancelarije za Slovake u dijaspori, Dušanka Petrak je razgovarala na temu unapređenja rada lista Hlas Ludu, odnosno, bilo je reči o rekonstrukciji zgrade u kojoj se nalazi jedini list kome je osnivač Nacionalni savet Slovačke nacionalne manjine. Jedna o tema sastanka bila je i izgradnja Slovačkog doma.

Nakon sastanka, Dušanka Petrak izrazila je veliko zadovoljstvo povodom činjenice da se Akcioni plan radi u skladu sa realnim potrebama Slovaka koji žive van granica Slovačke, a da je ujedno to i još jedan od ciljeva u radu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne zajednice kada je reč o zajednici Slovaka u Srbiji – svaka zajednica Slovaka ima svoje specifične potrebe, a Nacionalni savet će upravo prema tim potrebama ravnomerno pružati svoju podršku.

Nevena Gligorijevic

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *