Vek od druženja Miletića sa Kovačičanima

Spomenik je neretko način da se oda počast i da se trajno obeleži život i delo značajnih ličnosti koje su imale uticaj na lokalnu ili širu društvenu zajednicu. Na Vidovdan 1924. godine su se otkrivanjem spomenika u parku Kovačičani zahvalili doktoru Svetozaru Miletiću.

Prema podacima iz drugog toma Male enciklopedije Prosvete, Svetozar Miletić  je rođen 1826. godine a umro 1901. godine.

Bio je advokat, novinar i pesnik, vođa i predstavnik Srba u Vojvodini, panslavista, borac za prava i slobodu srpske nacionalne manjine u Austro-Ugarskoj, borac za liberalne reforme, nepomirljiv protivnik klerikalizma, osnivač Srpske narodne slobodoumne stranke u Ugarskoj, prvi urednik lista Zastava oko koje su se okupljali najbolji književnici i javni radnici tog doba.

Gimnaziju je učio u Novom Sadu, zatim u današnjoj Slovačkoj: kako u Modri, tako i tadašnjem Požunu – danas Bratislavi.

Studirao je i doktorirao na Pravnom fakultetu u Beču.

Aktivno je učestvovao u narodnom pokretu 1848 – 1849.

Svetozaru Miletiću je spomenik podigla Kovačička čitaonica od svojih sredstava i dobrovoljnih priloga na Vidovdan 28. juna 1924. godine.

Na otkrivanju spomenika bio je prisutan i Slavko Miletić, sin Svetozara Miletića. Govorili su i advokati iz Kovačice – Petrikovič i Buljik.

Na otkrivanju spomen obeležja Svetozar Miletiću pre sto godina je svirana i državna himna Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bilo je i plesa „slovačke besede“, a zabava povodom ovog značajnog događaja je trajala do jutarnjih sati 29. juna.  

Jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro-Ugarskoj druge polovine 19. veka se putem spomenika druži sa Kovačičanima već sto godina.

Jan Špringel

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *