Srpska pravoslavna crkva obeležava Vidovdan

Pin It

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju 28. juna Vidovdan. Vidovdan se radno obeležava i kao državni praznik, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima. Srpska pravoslavna crkva služiće na Vidovdan pomen knezu Lazaru Hrebeljanoviću i srpskim ratnicima poginulim u bici s Turcima na Kosovu polju 1389.

godine. Srpsku vojsku protiv Turaka u Boju na Kosovu predvodio je knez Lazar. Od tada, borba za oslobođenje zemlje od Turaka ukorenjena je u srpsku tradiciju. Srbi pamte Kneza Lazara ne samo po hrabrosti u bici na Kosovu, već i po tome što je izgradio mnoge manastire i druge zadužbine. Na ikoni se knez Lazar predstavlja u vizantijskoj carskoj odori, ali bez krune na glavi. U levoj ruci drži svoju glavu, a u drugoj krst. Vidovdan nije praznik radosti, ne igra se i ne peva, a ljudi se prisećaju palih ratnika i obilaze njihove grobove.

MALI OGLASI

POLITIKA


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/okoinfor/public_html/rtvok/plugins/system/helix3/core/classes/Minifier.php on line 227