Obeležavanje Badnjeg dana u opštini Kovačica

Pin It

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar sutra slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za slavlje Božića - rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu. Badnji dan će tradicionalno službama bdenija i paljenjem badnjaka sutra biti obeležen i u opštini Kovačica. U srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Kovačici, nakon večernje službe koja počinje u 17:00 biće upriličeno paljenje badnjaka. Božićna liturgija biće održana u Pravoslavnoj crkvi u nedelju 7. januara u 9:30.

U Crepaji će sutra u 13:30 biti skup ispred crkve, u 14:00 se ide po badnjak, a po povratku ispred crkve, u 15:00 je planirano osvećenje i paljenje badnjaka. Jutrenje u noći između 6 i 7. januara biće održano u ponoć, a Božićna liturgija, 7.januara počinje u 9:30. U crkvi u Debeljači, 6. januara biće održana jutarnja služba sa početkom u 9:00 a osvećenje i paljenje badnjaka biće upriličeno u 19:00 ispred porte pravoslavnog hrama. Božićna liturgija će u Debeljači biti održana 7. januara sa početkom u 9:00. U Crkvi u Idvoru nakon večernje službe koja počinje u 17:00 biće osvećen i paljen badnjak. U noći između 6. i 7. januara, u ponoć biće održano Božićno jutrenje, a služba će se na Božić služiti sa početkom u 9:00. U Putnikovu će sveta liturgija biti služena u 15:00 a nakon toga biće osveštan i paljen badnjak. Crkva u Samošu održaće svetu liturgiju na Badnji dan u 9:00. Večernje bogosluženje biće u 15:00, a osvećenje i paljenje badnjaka u 16:00. Jutarnje bogosluženje će biti održano u ponoć, u noći između 6 i 7. januara, a Božićna sveta liturgija 7. januara počinje u 9:00. Badnji dan je poslednji dаn božićnog postа, dan kada bi trebalo obaviti mnoge običaje koji datiraju vekovima unazad. Tada bi, prema običajima, cela porodica trebalo da bude na okupu. I dok se u gradovima na Badnji dan po badnjak odlazi na pijacu ili kod uličnih prodavaca, u selima širom Srbije njegovo sečenje je poseban ritual. Mada, običaji su po Srbiji različiti od sela do sela. Ipak, sve molitve su jedinstvene u želji da naredna godina bude bolja od prethodne.

MALI OGLASI

POLITIKA


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/okoinfor/public_html/rtvok/plugins/system/helix3/core/classes/Minifier.php on line 227