Položeni venci palim borcima u Debeljači

Pin It

U nedelju 4. oktobra sa početkom u 11 časova predstavnici Saveta MZ Debeljača položili su vence na spomenik u čast palim borcima u centru Debeljače.
 Polaganju venaca prisustvovali su članovi Saveta Mesne zajednice Debeljača. Ovom prilikom održan je kratak program i prigodan govor koji je održao predsednik Saveta Mesne zajednice Debeljača, Stevan Lazički. Ovom prilikom je rekao:

Obeležavanjem ovog datuma odajemo počast našim precima koji su svojim životima platili oslobađanje našeg sela. Mlađe generacije podsećamo na to da smo u ovakvim situacijama uvek bili na pravoj strani istorije. Iako smo mala zemlja procentualno smo položili velike žrtve koje moramo čuvati kroz tekovine antifašizma i sećanje na stradale u Narodnooslobodilačkom ratu. Na današnji dan 4. Oktobar pre 75 godina obeležavamo Dan oslobođenja Debeljače ali se sećamo svih ratova i svih stradanja u kojima su naši preci dali svoje živote boreći se za zemlju u kojoj živimo i prostore na kojima mi kao država postojimo.Istakao je i da je velika čast govoriti o borcima koji su dali svoj život za otadžbinu. Ovom prilikom dodao je i da je vreme i da se setimo saveznika, koji su takođe podneli veliku žrtvu nad silom koja se nadvila nad Evropom u to vreme. Veruje, svedoči Lazički, da će uloga palih boraca biti osvetljena u vremenu koje dolazi, a značaj njihove borbe priznat u najvećoj mogućoj meri.


Sve što je naš narod proživeo da vreme Prvog, Drugog i ratova devedesetih je opomena da se takve stvari nikada ne smeju ponoviti.Stevan Lazički na kraju se zahvalio svima koji su se borili i dali svoj život za slobodu koju danas živimo.

 

 

 

Tags:

POLITIKA