Kovačica je za Rašu Popova “mali Luvr”

“Kovačica je mali Luvr,” smatra Raša Popov.

Priznati i popularni novinar i književnik je u  izjavi za našu televiziju rekao da uvek voli u „selo naive“ da dodje, iako je u novije vreme video slike koje nisu ona stara naiva.
Staru naivu je upamtio po dobrome i sam učestvovao u prodaji istakavši  značaj jedne slike. Naime, pre devetnaest godina je doveo u Kovačicu engleskog književnika Bejzlija Dejvidsona.
Autor knjige “Britanska špijunaža izmedju četnika i partizana” mu je rekao da je došao u Jugoslaviju da podigne honorar, ali pošto tadašnji devizni propisi nisu dozvoljavali da dobije u devizama honorar a dinari mu nisu bili potrebni, njegova žena mu je rekla da kada dodje u Jugoslaviju, da joj ne donosi zlato ili krzno, pošto ga u Engleskoj imaju u izobilju, nego kupi nekoliko slika naivnih umetnika u Kovačici – to je najautentičnije blago koje Jugoslavija ima.

Književnik Popov je bio sa kolegom Dejvidsonom u Galeriji naivne umetnosti. Tamo je bio još sačuvan opus Knjazovicovih slika. Jedna od njih bila je Kovačica u snegu izmedju a izmedju sela i posmatrača stoje četiri konja – plav, crven, zelen i žut.

Popov prepozna motiv čuvenog slikara Rene Magrita na njegovom remekdelu „Tri pomorandže“ – crvena, žuta, plava i nagovori mistera Dejvidsona da kupi sliku kovačičkih seljaka – slikara koji imaju magritovsku imaginaciju i smelost da upotrebljavaju elementarne boje na svojim uljima na platnu.

Sada slike Kovačičana u vili porodice Dejvidson u gradiću na granici Engleske i Velsa deluju kao senzacija i svetska tema a za to ima zasluge i pronicljivo oko Banaćanina Raše Popova.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *