Festival koledara Neka je zauvek slavljeno ime tvoje održan u Uzdinu

U Uzdinu je u subotu 10. decembra održan 27. Festival božićnih koledarskih običaja kod Rumuna pod nazivom Neka je zauvek slavljeno ime tvoje. U Domu kulture Dojna sve je bilo u znaku predstojih božićnih praznika. U ime organizatora gostima su se obratili Vasile Barbu, predsednik Književno-umetničkog društva Tibiscus, sveštenik Mojse Linca, paroh Uzdina, a festival je otvorila Anišoara Caran, kordonatorka Odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta Rumuna iz Srbije.

Nastupili su koledari i horovi sa božićnim pesmama a publika je imala priliku da pogleda i scenski prikaz božićnih običaja. Pored domaćina učestvovali su i amateri domova kulture, škola, crkava i kulturnih društava iz Straže, Jankovog Mosta, Banaskog Novog Sela i Sakalaza iz Rumunije.

Uporedo sa festivalom održani su i 21. Dani banatskog novinarstva. Ni ove godine nisu izostale nagrade za najuspešnije novinare i redakcije koje izvaštavaju na rumunskom jeziku. Novinar godine iz srpskog Banata je akademik Kosta Rošu iz Novog Sada a iz rumunskog dela Banata Dinu Barbu. Pored toga uručeno je još 14 nagrada za doprinos rumunskoj publicistici u Banatu.

Uzdinci i gosti bili su u prilici da pogledaju i izložbu umetničke fotografije autora Florinela Oaldjea i Teone Ramjanc kao i dokumentarni film o rumunskim slikarkama naivne umetnosti iz Uzdina, čiji je autor profesor Virdžil Žirege iz Rešice.

Festival božićnih koledarskih običaja kod Rumuna a ujedno i propratne manifestacije organizovali su Književno umetničko društvo Tibiskus, Rumunska pravoslavna crkva, Mesna zajednica, osnovna škola Sveti Georgije i Dom kulture Dojna.

Organizovanjem ove manifestacije prema rečima predsednika Tibiskusa, Vasilea Barbu osim što se čuvaju od zaborava tradicionalni običaji vojvođanskih Rumuna, ujedno se oni prenose i na mlade naraštaje.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *