Šahisti Kovačice odlični u 2016. godini

Predvodjen izuzetnim šahovskim talentom Ksenijom Tomin iz Samoša je Šahovski klub “Kovačica” 2010. godine ostvario istorijski uspeh i plasirao se u Drugu saveznu ligu grupa Vojvodina.

Prvu sezonu u drugom državnom rangu 2011. godine su završili Kovačičani na poslednjem dvanaestom mestu. Sam plasman u ovaj rang za šahiste iz “sela naive” je izuzetan rezultat.

U sledećoj 2012. godini su Kovačičani ispali sa poslednje pozicije iz Vojvodjanske lige Banat u Južnobanatsku A ligu. Trijumfalni povratak u Vojvodjansku ligu Banat grupa Jug imali su šahisti ovog kluba sa prvog mesta 2013. godine. U pomenutoj Vojvodjanskoj ligi Banat grupa Jug su od deset klubova 2014. godinu završili na četvrtom mestu. Prošle 2015. godine su ostvarili za stepenik bolji plasman – završili takmičenje kao treći a ove godine kao vicešampioni sa samo dva poena zaostatka od prvoplasiranog Šahovskog kluba “Bora Kostić” iz Vršca. Ekipa Kovačice je pojačana novim ekstra talentom sa ovih prostora – Vukom Žegarcem. Mladi Crepajac je prvi FIDE-majstor u našoj opštini. Član Šahovskog kluba “Kovačica” je poene koji su mu bili potrebni za prestižnu titulu ostvario 13. novembra na Otvorenom prvenstvu Srbije u Novom Sadu. Sa pomenutim šampionatom je tada sakupio 2303 poena. Za titulu FIDE majstora potrebno je sakupiti 2300 poena.

Polovinom aprila 2016. godine je u Novim Banovcima održano je šahovsko finale Kupa Vojvodine. Šahisti Šahovskog kluba Kovačica ostvarili su istorijski uspeh u kupu: među petnaest najboljih klubova osvojili su sedmo mesto. U izjavi za naš program alfa i omega šaha u Kovačici Božidar Kračunov  rekao je da su svi šahisti iz sela naive igrali odlično i zato uspeh cele ekipe nije izostao.

“Kovačički oktobar” naziv je prvog šahovskog ekipnog odlično organizovanog turnira održanog u Kovačici 23. oktobra. Na takmičenju u prostorijama Mesne zajednice učestvovalo je jedanaest ekipa iz vojvođanskih mesta u kojima žive Slovaci a koji imaju osnovane šahovske klubove ili šahisti iz pomenutih naselja učestvuju na turnirima. Šampion turnira je ekipa Kovačica 1 a drugo mesto zauzeo je ŠK „Mladost“ iz Bačkog Petrovca.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *