Kovačica ponovo centar obeležavanja Dana maternjeg jezika

Galerija Babka u Kovačici će i ove godine prigodnim programom obeležiti Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februar. Najavljen je dolazak visokih delegacija kako iz Srbije tako i iz Slovačke. Program proslave će početi u 10 sati u zgradi opštine Kovačica, nastavljen će biti u 11 sati u osnovnoj školi Mlada pokolenja a završna ceremonija biće upriličena u 12 sati u prostorijama Galerije Babka. U okviru manifestacije biće pročitana i poruka Irine Bokove, generalne direktorke UNESCA. Nakon otvaranja izložbe u Galeriji Babka u Slovačkoj evangelističkoj crkvi u Kovačici biće upriličen koncert Jana Dišpitera. Gosti će zatim posetiti i Spomen dom Martina Jonaša.

Generalna skupština UNESKO proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. O multijezičnosti u Srbiji svedoči podatak da u našoj zemlji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima.

Pravo na informisanje na manjinskim jezicima putem štampanih i elektronskih medija ostvaruje se na 15 jezika, a da bi se govornicima manjinskih jezika omogućilo da ih koriste u javnom životu i da se na svom jeziku obraćaju sudskim i upravnim vlastima, u službenu upotrebu, osim srpskog jezika i ćiriličkog pisma, uvedeno je još 11 jezika i 11 pisama nacionalnih manjina i to u čak 42 jedinice lokalne samouprave. U opštini Kovačica su u službenoj upotrebi četiri jezika : pored srpskog i slovački, rumunski i mađarski.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *