Šahisti ŠK Kovačica treći u 2017. godini

Šahisti ŠK “Kovačica” su se i u 2017. godini borili za titulu šampiona Vojvođanske lige Banat grupa Jug kako bi posle sedam godina drugi put izborili plasman u Drugu saveznu ligu grupa Vojvodina. Naši majstori drevne igre su ipak u derbi meču protiv budućih šampiona – ekipe ŠK “Bora Kostić” u Vršcu izgubili da bi na kraju ligaškog dela završili na trećoj poziciji.

Dragan Erski, Božidar Kračunov i Mišo Farkaš odigrali su svih devet mečeva, Vuk Žegarac osam, Jano Bartoš sedam, Žarko Vladić pet, Milan Luketa četiri, Pavel Križov dva a Martin Đinja jednu partiju.

Maksimalan učinak od osam partija osam poena ostvario je Vuk Žegarac, Mišo Farkaš 6,5, Božo Kračunov 5,5, Žarko Vladić 4,5, Dragan Erski 4, Jano Bartoš 3,5, Milan Luketa 1, dok su po pola poena osvojili Pavel Križov i Martin Đinja.

Predvodjen izuzetnim šahovskim talentom Ksenijom Tomin iz Samoša je Šahovski klub “Kovačica” 2010. godine ostvario već pomenuti istorijski uspeh i plasirao se u Drugu saveznu ligu grupa Vojvodina. Prvu sezonu u drugom državnom rangu 2011. godine su završili Kovačičani na poslednjem dvanaestom mestu. Sam plasman u ovaj rang za šahiste iz “sela naive” je izuzetan rezultat.

U sledećoj 2012. godini su Kovačičani ispali sa poslednje pozicije iz Vojvodjanske lige Banat u Južnobanatsku A ligu. Trijumfalni povratak u Vojvodjansku ligu Banat grupa Jug imali su šahisti ovog kluba sa prvog mesta 2013. godine. U pomenutoj Vojvodjanskoj ligi Banat grupa Jug su od deset klubova 2014. godinu završili na četvrtom mestu. Prošle 2015. godine su ostvarili za stepenik bolji plasman – završili takmičenje kao treći a 2016. godine kao vicešampioni sa samo dva poena zaostatka od prvoplasiranog Šahovskog kluba “Bora Kostić” iz Vršca. Ekipa Kovačice je od tada pojačana novim ekstra talentom sa ovih prostora – Vukom Žegarcem. Mladi Crepajac je prvi FIDE-majstor u našoj opštini. Član Šahovskog kluba “Kovačica” je poene koji su mu bili potrebni za prestižnu titulu ostvario 13. novembra 2016. goidine na Otvorenom prvenstvu Srbije u Novom Sadu. Sa pomenutim šampionatom je tada sakupio 2303 poena. Za titulu FIDE majstora potrebno je sakupiti 2300 poena.

Polovinom aprila 2016. godine je u Novim Banovcima održano je šahovsko finale Kupa Vojvodine. Šahisti Šahovskog kluba Kovačica ostvarili su istorijski uspeh u kupu: među petnaest najboljih klubova osvojili su sedmo mesto.

“Kovačički oktobar” naziv je  šahovskog ekipnog odlično organizovanog turnira održanog u Kovačici 2016. i 2017. godine. Na takmičenju u prostorijama Mesne zajednice učestvovale su ekipe iz vojvođanskih mesta u kojima žive Slovaci a koji imaju osnovane šahovske klubove ili šahisti iz pomenutih naselja učestvuju na turnirima. Šampion prvog turnira bila je ekipa Kovačica 1 a drugo mesto zauzeo je ŠK „Mladost“ iz Bačkog Petrovca, dok je 2017. godine najbolja bila Stara Pazova, prva ekipa Kovačice završila je na drugom a Bački Petrovac na trećem mestu.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *