Vernici koji poštuju gregorijanski kalendar danas slave Uskrs

Hrišćanski vernici, koji poštuju gregorijanski kalendar, danas proslavljaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti. 

Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, a njime se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom. To je pokretni praznik, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Kod istočnih hrišćana, Uskrs najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja, a kod zapadnih hrišćana uvek pada između 22. marta i 25. aprila. 

U opštini Kovačica najveći hrišćanski praznik danas obeležavaju vernici evagelističke crkve u Padini i Kovačici, kao i katoličke i reformatske crkve u Debeljači. 

Zbog poznate situacije sa korona virusom i policijskim časom koji je na snazi ovog vikenda, okupljanja u crkvi neće biti. 

Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević poželeo je svim vernicima koji poštuju gregorijanski kalendar srećan i blagosloven Uskrs, da ga provedu u zdravlju, miru i ljubavi. 

Pravoslavni vernici će najveći hrišćanski praznik obeležiti za nedelju dana odnosno 19. aprila. 

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *