Najviac hlasov listine Aj dedičstvo, aj budúcnosť – Slováci!

Voľby členov do 23 národnostných rád národnostných menšín sa v Srbsku uskutočnili v nedeľu 13. novembra. Keď ide o slovenskú národnostnú menšinu, na základe 98,74% spracovaných volebných miestností, najviac získala listina Aj dedičstvo, aj budúcnosť – Slováci!, resp. listina kadidátov z Banátu.

Ako už skôr oznámila Republiková volebná komisia, právo voliť malo 456 199 voličov, príslušníkov národnostných menšín v Srbsku. Z celkového počtu 23 národnostných rád, do 19 boli členovia volení priamo a do 4 sa členovia dostali prostredníctvom volebných zhromaždení. Boli to: macedónska, chorvátska, čiernohorská a goranská národnostná menšina. Národnostné menšiny, ktoré volili členov národnostnej rady v priamych voľbách, sú: albánska, aškalská, bosnianska, bulharská, bunjevacká, valašská, grécka, egyptská, maďarská, nemecká, poľská, rómska, rumunská, ruská, rusínska, slovenská, slovinská, ukrajinská a česká.

Čo sa týka slovenskej národnostnej menšiny, voličom boli ponúknuté tri listiny, ktoré boli regionálne rozdelené – banátska Aj dedičstvo, aj budúcnosť – Slováci!, báčska Matica slovenská v Srbsku a sriemska Slováci spolu!.

Na základe predbežných výsledkov zverejnených Republikovou volebnou komisiou vo voľbách do NRSNM sa zúčastnilo 56,91% príslušníkov slovenskej národnostnej menšiny, zapísaných do osobitného voličského zoznamu.

Keď ide o Banát, volieb sa zúčastnilo 68,52% zapísaných občanov do osobitného voličského zoznamu, resp. z 9462 registrovaných voličov volieb sa zúčastnili 6483. Na území Báčky hlasovalo 5663 ľudí a v Srieme sa volieb zúčastnilo 2711 občanov.

V obci Kovačica, zo 6885 zapísaných voličov do osobitného voličského zoznamu hlasovalo 4822, čo je v prepočte 70,04% .

Na základe 98,74% spracovaných údajov z volebných miest, listina Aj dedičstvo, aj budúcnosť – Slováci! na voľbách členov do národnostných rád národnostných menšín získala 42,48% hlasov, Matica slovenská v Srbsku 37,83%, kým listina Slováci spolu 18,11%.

To znamená, že listina, ktorej nositeľkou je Dušanka Petráková z Kovačice, podľa predbežných údajov RVK, získala 13 mandátov, matičná listina v čele s Branislavom Kulíkom 11 mandátov, kým listina, ktorej nositeľom je Aleksander Bako bude mať 5 predstaviteľov v novom štvrročnom mandáte Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *