Programi obeležavanja Svetog Save u školama

Ovogodišnja proslava Svetog Save, školske slave biće prigodnim programima uz rezanje slavskog kolača biti upriličena u svim osnovnim školama u opštini Kovačica.

         U kovačičkoj osnovnoj školi “Mlada pokolenja“ Svetosavski program počinje u 11 sati u holu škole. U programu učestvuju svi učenici škole uz prisustvo pravoslavnog sveštenika i rezanje slavskog kolača.

U osnovnoj školi „Moša Pijade“u Debeljači u okviru priredbe biće održana  prezentacija učenika škole na temu Sveti Sava a biće upriličeno i rezanje slavskog kolača. Program počinje u 10 sati.

U Osnovnoj školi „Sava Žebeljan“ u Crepaji u 12 časova biće otpevana svetosavska himna nakon koje će simbolično biti rezan slavski kolač.

Učenici osnovne škole “Lukrecija Ankucić“ u Samošu će školsku slavu Svetog Savu obeležiti u pravoslavnom hramu Svetog Nikolaja u Samošu. Služba počinje u 9:45 časova nakon koje će biti upriličeno rezanje slavskog kolača.

U osnovnoj školi „Maršal Tito“ u Padini će povodom školske slave takođe biti upriličen prigodan Svetosavski program. Učestvuju učenici viših razreda. Program počinje u 9 sati i održaće se u holu ove obrazovne ustanove.

Osnovna škola Sveti Georgije u Uzdinu obeležiće Svetog Savu prigodnim programom koji počinje u 10:30 časova. I u ovoj školi biće upriličeno rezanje slavskog kolača nakon čega će učenici izvesti prigidan recital.

Osnovna škole „Mihajlo Pupin“ u Idvoru dan koji je posvećen Svetom Savi obeležće najpre od 9 sati u pravoslavnom hramu a nakon toga u 10:30 školskom priredbom uz rezanje slavskog kolača u prostorijama škole. 

Gimnazija „Mihajlo Pupin“ u Kovačici je program povodom Svetog Save organizovala danas uz prisustvo svešenika i rezanje slavskog kolača.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Nevena Gligorijevic

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *