Ţinând cont de perioada de vreme foarte caldă și uscată care favorizează apariția și dezvoltarea incendiilor în spații deschise care se răspândesc foarte repede, pot acoperi suprafețe mari, și reprezintă un real pericol pentru viața și sănătatea cetățenilor noștri și provoacă pagube materiale mari. Direcția pentru Situații de Urgență a Ministerului Afacerilor Interne face un apel către toți cetățenii noștri să fie responsabili și să respecte legea și să fie foarte atenți la utilizarea flacărilor deschise, iar în cazul în care constată un incendiu, anunță imediat unitatea de pompieri și salvare la numărul de telefon 193.
Reamintim cetățenilor noștri că Legea privind apărarea împotriva incendiilor și alte legi interzic arderea ierbii și a vegetației joase în spațiu deschis, a resturilor de culturi mici, arderea gunoiului, precum și aprinderea unui foc în pădure și la distanță de la 200 de metri de la marginea pădurii. De asemenea, se prevăd amenzi pentru nerespectarea acestor prevederi legale. Amenzile pentru persoanele fizice care încalcă prevederile prezentei legi variază de la 10.000 la 50.000 de dinari, în timp ce amenzile pentru arderea resturilor de culturi mici, resturile vegetale și gunoaie se ridică la 10.000 de dinari pentru persoanele fizice și de la 300.000 la 1.000.000 de dinari pentru entitățile legale.
În caz de incendiu, este necesar să anunțați cât mai curând pompierii la numărul de telefon 193.
În perioada următoare, Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu alte linii de activitate ale Ministerului Afacerilor Interne, servicii de inspecție competente la nivel republican și local, vor intensifica supravegherea și vizitele pe teren pentru a găsi cetățeni iresponsabili care nu se conformează cu prevederile legale și să le procesăm, toate cu scopul de a reduce numărul incendiilor în spațiul deschis și de a crește siguranța cetățenilor noștri.
De asemenea, când vine vorba de incendii în instalațiile de construcții, unele dintre cele mai frecvente cauze ale apariției acestora sunt instalațiile electrice defecte sau supraîncărcate, dispozitivele electrice defecte sau lăsarea dispozitivelor electrice pornite nesupravegheate. Pentru a acționa preventiv, facem un apel către concetățenii noștri ca atunci când părăsesc clădirile de locuit, aceștia să verifice dacă au oprit dispozitivele electrice, precum aparatele de aer condiționat sau încărcătoarele de telefoane mobile. De asemenea, înainte de începerea sezonului de încălzire, îndemnăm cetățenii să verifice corectitudinea și curățarea canalelor de fum, precum și corectitudinea focarului.