SKANDALOZNO OTKRIĆE: Predsednica Nacionalnog saveta slovačke manjine NOVAC namenjen za unapređenje obrazovanja i kulture Slovaka TROŠILA U ZLATARAMA

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine umesto da novac ulaže u obrazovanje i kulturu Slovaka, odlukom predsednice Ane Tomanove Makanove ulagao ga je u skupoceni zlatni nakit.

Na osnovu računa koji su ovih dana obelodanjeni u javnosti, u roku od deset dana više od 400.000 dinara potrošeno je na kupovinu zlata i to u jednoj istoj zlatari.

Prema podacima do kojih je došao član NSS Pavel Surovi, Odbori za kulturu i obrazovanje NSS u avgustu 2011. godine u roku od nekoliko dana u jednoj zlatari pazarili su dva puta.

Prvi ceh je iznosio neverovatnih 347.000 dinara dok je drugi bio skromniji, tek u visini jedne profesorske plate, i iznosio je 60.000 dinara.

 

 

Interesantno da su pojedini članovi Odbora tek nakon obelodanjivanja afere upoznati sa šokantnim podacima, gde i kako je završavao novac namenjen unapređenju obrazovanja i kulture Slovaka.

Nakon togasu usledile i prve reakcije i zahtevi za ostavkom Ane Tomanove Makanove. Takođe, interesantna je i činjenica da je član Odbora za kulturu bio predsednicin suprug, Jan Makan, pa se postavlja pitanje da li je to dodatno uticalo na odluku da se Odbori zloupotrebe.

 

Odluku je donela predsednica Ana Tomanova Makanova, verovatno u konsultaciji sa stručnim savetnikom Miroslavom Krišanom koji je tu funkciju obavljao od 2010. do 2014. godine. Makanova je u to vreme kao kadar DS obavljala i funkciju potpredsednika vlade APV, dok se Krišan nalazio na čelu Opštine Kovačica. Inače protiv Krišana podneto je više prijava zbog malverzacija u Opštini Kovačica a jedno vreme proveo je i u pritvoru.

Kako navodi Surovi, Makanova je potvrdila da je zlato poklonjeno saradnicima iz AP Vojvodine i javnih ustanova.

Da skandal bude veći Makanova je u središte priče uplela i Igora Furdika tada odlazećeg ambasadora Slovačke Republike. Naime, Makanova je, u dopisu koji je 20.4. 2017. godine uputila Surovom, navela da su pokloni kupljeni za saradnike iz APV koji su ambasadoru, omogućili lov na trofejnog jelena.

Što dodatno otvara pitanje koliko je koštao odstrel trofejnog jelena. Prema saznanjima portala odsrel trofejnog jelena u bronzanoj medalji je oko 350.000 dinara dok onaj u zlatnoj medalji prelazi million dinara.

Pavel Surovi pozvao je predsednicu NSS Anu Tomanovu Makanovu da momentalno podnese neopozivu ostavku i da omogući javnosti i ostalim članovima NSS kontrolu svih računa 10 godina unazad. Prema njegovim rečima postoje indicije i sumnje da predsednica NSS godinama nenamenski troši novac.

Izvor: Južni Banat

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *