Pehar festivala “Tancuj tancuj” stigao je u Kovačicu

Folklorni ansambl “Rozmarin” iz Kovačice pobednik je 47. folklornog festivala “Tancuj tancuj”. Folkloraši iz Kovačice nagrađeni su prvim mestom u kategoriji folklornih ansambala i kategoriji narodnih nošnji.

Tim povodom uručene su im diplome za najbolju narodnu nošnju i najbolji folklorni nastup, kao i nagrada Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine u Srbiji i zlatna plaketa u kategoriji folklornih ansabala, kao i pehar festivala. Folklorni ansambl “Rozmarin” radi pod okriljem Kreativnog centra za turizam umetnost i kulturu iz Kovačice a umetnički rukovodilac ansambla je Ivana Svetlik.

Najpopularnija i najmasovinija manifestacija vojvođanskih Slovaka – festival “Tancuj, tancuj”, održana je u subotu 27. maja u Gložanu. Za titulu najboljeg plesalo je 17 slovačkih folklornih ansambala. Drugo mesto pripalo je Kulturno umetničkom društvu “Petrovačka družina” iz Bačkog Petrovca a treće folklornom ansamblu Slovačkog kulturnog centra “Pavel Jozef Šafarik” iz Novog Sada. Na festivalu su pored folklora nastupile i pevačke grupe i orkestri. Prvo mesto u kategoriji pevačkih grupa osvojila je ženska pevačka grupa iz Gložana, drugo ženska pevačka grupa SKOS Đetvan iz Vojlovice a treće muška pevačka grupa iz Pivnica. Nabolji u kategoriji orkestara su muzičari Slovačkog kulturno prosvetnog društva “Đetvan” iz Vojlovice, drugo mesto je pripalo orkestru Slovačkog kulturnog centra “Pavel Jozef Šafarik” iz Novog Sada, dok su treću nagradu dobili članovi orkestra, koji radi pod okriljem Doma kulture “Mihal Babinka” u Padini. Uporedo sa festivalom održan je i deveti susret Slovaka sa donje zemlje pod nazivom “Na vašaru”. Organizatori 47. folklornog festivala “Tancuj, tancuj” bili su Nacionalni Savet Slovačke nacionalne manjine u Serbia, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, mesna zajednica Gložan, opština Bački Petrovac i kulturno – prosvetna zajednica “Jednota” Gložan.

Festival su finansiski podržali Ministarsto kulture i informisanja republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine i Kancelarije za Slovake koji žive u inostranstvu iz Slovačke republike.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *