Izložba Miroslava Potome i Marije Nađ u Galeriji naivne umetnosti

U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici se u subotu 19. avgusta u 19. časova svečano otvara izložba umetnika iz Slovačke Miroslava Potome i Marije Nađ.

Miroslav Potoma je rođen 1962. godine, živi i radi u mestu Stročin na istoku Slovačke u opštini Svidnik. Do 1986. godine je živeo u Košicama.

U umetničkom radu najviše voli da slika pejzaže a koristi za to različite tehnike, između ostalog i crteže, pastele i ulja na platnu. Dobitnik je nekoliko nagrada na izložbama pod nazivom Likovni spektar a u organizaciji Slovačke prosvetne zajednice. Izlagao je u Češkoj, Poljskoj, Francuskoj i Nemačkoj.

U poslednjih nekoliko godina slika na platnu, staklo i drvo naivu. Oživljava na taj način uspomene iz detinjstva, svakodnevni život na selu, tradiciju i običaje istočnog dela Slovačke.

Marija Nađ živi i radi u mestu Vrablje, takođe u istočnoj Slovačkoj. Zavšila je Poljoprivredni fakultet u Njitri. Akvarele slika od 2011. godine. Slika prirodu, cveće, pejzaže. Osim akvarela u poslednjim godinama radi i takozvani suvi pastel a od ranije tehnikama kao što su ulje na platnu i tempere.

Njeni radovi krase zidove mnogih kuća – ne samo u Slovačkoj, već i u Češkoj, Austriji, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *