Održane tradicionalne Avgustovske svečanosti u Uzdinu

U subotu, 19. avgusta, u organizaciji Književno – umetničkog društva Tibiscus, u Rumunskoj kući u Uzdinu održane su tradicionalne Avgustovske svečanosti.

Manifestacije je počela otvaranjem izložbe “Pivo naše i vaše nasušno” u okviru koje su posetioci mogli da vide čak 150 limenki raznih vrsta piva iz nekoliko zemalja : Rumunije, Slovačke, Italije, Španije, Grčke, Danske, Nemačke, Mađarske, Moldavije, Češke i Srbije. Takmičenje u kuvanju riblje čorbe “Uzdinski kotlić” je već sedam godina sastavni deo Avgustovskih svečanosti. Ove godine je učestovalo ukupno 17 ekipa, najviše iz Uzdina a po jedna iz Tomaševca, Kovačice, Putnikova i grada Buzijaša iz Rumunije. Osmočlani žiri kojim je predsedavala Elena Maria Murgu iz Temišvara je odlučio, na osnovu osvojenih bodova, da je čorba ekipe “Čika Mihai – Banatske tradicije” čiji je šef bio Mihai Ioan kuvar iz Buzijaša najukusnija i time je ova ekipa postala ovogodišnji pobednik takmičenja “Uzdinski kotlić”. Drugo mesto je pripalo ekipi “Tom i Jerry” iz Tomaševca, šef ekipe bio je Dragoslav Živojinov, a treće mesto je osvojila ekipa “Probušeni šešir” iz Putnikova, koju je predvodio šef Čedomir Đolović.

 

Fest sa pivom je ove godine organizovan po 12. put. Najomiljeniji deo svih učesnika je takmičenje u pivskom traitlonu koji se sastoji od najbržeg ispijanja flaše piva, prepoznavanja vrste piva od pet ponuđenih i ispijanja jedne čase piva bez pomoći ruku. Ukupno 22 takmičara je ove godine odmerilo snagu u svim kategorijama. Šestočlani žiri kojim je predsedavao Klaudiju Konstantin Murgu iz Temišvara je pomno pratio sve takmičare i rugularnost takmičenja, te je na kraju proglasio i ovogodišnjeg pobednika u pivskom traitlonu. Najbolji u svim takmičarskim kategorija je bio Marko Loćkić iz Uzdina. Drugo mesto je zauzeo Dorel Jonašku iz Uzdina a treće su podelili Valerike Deleu iz Buzijaša iz Rumunije i Nikola Vasilije iz Uzdina. Završno takmičenje Avgustovskih svečanosti bilo je takmičenje u pričanju viceva. Ukupno 15 takmičara je publici i tročlanom žiriju kojim je presedavala Anjička Barbu prikazalo svoje glumačko umeće. Prvo mesto sa po 15 osvojenih bodova su podelili Ljubomir Koračević i Gabrijel Spariosu, drugo mesto sa osvojenih 14 bodova je osvojio Vasile Barbu a treće mesto sa 13 osvojenih bodova su podelili Čedomir Đolović iz Putnikova i Ioan Mihai iz Buzijaša. Organizatori manifestacije su za sve goste pripremili posebnu riblju čorbu te su se uzdinske Avgustovske svečanosti završile zajedničkim ručkom.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *