Predstavljena slika Jana Glozika, posvećena 500. godišnjici od reformacije

Proteklo je 500 godina od kada je Martin Luter objavio svojih 95 teza na vratima dvorske crkve u Vitenbergu.

Ovaj veliki jubilej, 2017. godine se ne proslavlja samo u Nemačkoj nego i u drugim državama gde žive protestanti.

U Slovačkoj se praznik reformacije obeležava tokom cele godine kako u crkvama tako u i obrazovnim i kulturnim ustanovama. Predstavnici Evangelističkog teološkog fakulteta u Bratislavi su prošle godine boravili u Kovačici kada se rodila ideja da poznati slikar naivne umetnosti Jan Glozik povodom 500 godina reformacije uradi sliku velikog formata koja će krasiti zidove fakulteta.

Tokom nekoliko meseci intezivnog rada nastala je slika na kojoj je prikazan Martin Luter, monah, profesor i reformator, koji je 31. oktobra 1517 godine objavio svojih 95 teza. Slika je predstavljena 12. septembra na svečanosti koja je organizovana u okviru Međunarodnog simpozijuma “500 godina reformacije u Slovačkoj” koji se od 12. do 15. septembra održava na Evangelističkom teološkom fakultetu u Bratislavi.

Na svečanosti su govorili dekan pomenutog faulteta Ljubomir Batka, zatim ambasador Nemačke u Slovačkoj Joahim Bleicker, rektor Bratislavskog Univerziteta Karol Mičieta, biskup zapadnog okruga Evangelističke crkve u Slovačkoj Milan Krivda i biskup Slovačke Sion crkve u Sjedinjenim američkim državama Wilma Kuharekova. Sliku koja prikazuje proces reformacije su zajednički otkrili dekan Evangelističkog teološkog fakulteta Ljubomir Batka i slikar Jan Glozik. Pored ove tematske slike, Glozik se u Bratislavi predstavlja i samostalnom izložbom takođe u prostorijama ove obrazovne institucije. Pokrovitelj ovog dešavanja je predsednik Slovačke republike Andrej Kiska.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *