Učenici gimnazije na radionici u Srbobranu

Učenici Gimnazije „Mihajlo Pupin“ iz Kovačice su učestovali u radionici „Običaji naših predaka“ koja je održana u okviru projekta čiji je realizator Gimnazija iz Srbobrana.

Naziv samog projekta je „ Mladi zajedno“  prioritet u realizaciji je negovanje multikulturalnosti i tradicije maternjeg jezika pripadnika nacionalnih zajednica. Učenici pripadnici različitih zajednica su imali mogućnost da se bolje upoznaju i steknu dodatna znanja o istoriji, kulturi i suživotu, uz jačanje međunacionalnog poverenja.

Po 4 učenika iz svake škole trebalo je da u okviru radionice
“ Običaji naših predaka“  u 10 minuta prikažu običaje. Učenici Gimnazije iz Kovačice čiji je mentor bio profesor Miroslav Jurica odlučili su da predstave deo svadbenih običaja Slovaka u Banata.     To je podrazumevalo detalje poput rituala oblačenja mlade za venčanje, opraštanje od svog doma, dolazak u novu kuču, igru sa svećama, a nakon toga i čin kada mlada od svekrve prima novu nošnju i kapicu,kao simbol udate žene.

Pesme je pevala Galasova Jana, mladu je predstavljala Ema Hrćan, drugaricu i svekrvu Sara Mihalj a mladoženju Adrian Čižik.

Projekat je odobrio i finansira Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice deo aktivnosti finansirala je Opština Srbobran.

 

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *