Dobitnici nagrada književnog konkursa „Zlatno pero“ i iz naše opštine

Udruženje Slovaka iz Bugarske sa sedištem u Bratislavi raspisalo je početkom godine književni konkurs. Od pre nekoliko dana poznati su dobitnici nagrada.

Na drugom književnom konkursu pod nazivom „Zlatno pero“ su pravo učešća imali Slovaci iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Srbije, kao i Slovaci koji žive u Slovačkoj a potiču iz pomenutih zemalja.
Konkurs je trajao do 1. maja. Učestvovali su učenici osnovnih škola, srednjoškosci i odrasle osobe u poeziji i prozi. Rezultati konkursa objavljeni su 5. jula, na Dan Slovaka iz dijaspore.
U kategoriji proza među učenicima osnovnih škola drugo mesto osvojila je Iveta Bokorova, učenica Osnovne škole „Maršal Tito“ iz Padine. Iveta je svoj nagradjeni rad nazvala „Čudesno ogledalce“.
U klasi proza za odrasle osobe je treće  mesto osvojio Jan Špringel. Naš kolega je svoj rad nazvao „Kanan“ a piše o događajima iz 1991. godine: nastanku najboljeg fudbalskog kluba na svetu i nestanku države iz kojeg sportski kolektiv potiče.
Radovi svih nagradjenih nalaze se u Zborniku radova „Zlatno pero“. Svi nagrađeni rukopisi objavljeni su i u časopisu Slovaka poreklom iz Bugarske koji žive u Slovačkoj pod nazivom „Fajauka“.
Pesnički i kniževni sastavi sa drugog konkursa „Zlatno pero“ biće objavljeni i u prestižnim književnim časopisima u Slovačkoj „Dotyky“ i „Literárny týždenník“.
Podsećamo, Špringel i Bokorova su bili nagrađeni i na prvom konkursu „Zlatno pero“ u istim kategorijma: Špringel drugom u prozi za odrasle i Bokorova trećom u prozi među učenicima osnovnih škola.
Radove je u prehodne dve godine ocenjivao stručni žiri sastavljen od poznatih književnika iz Slovačke u sastavu Miroslav Demak kao predsednik i članovi žirija Zlata Matlakova i Pavol Tomašovič.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *