In memoriam: Ferenc Kovač (1948 – 2022)

Desetog januara 2022. godine je u 74. godini u Novom Sadu, nakon duge i teške bolesti, preminuo Ferenc Kovač, muzički producent, muzički urednik, kompozitor, aranžer i dirigent.

Rođen je 19. avgusta 1948. godine u Debeljači. Završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.

Radnu karijeru u Radio Novom Sadu, započeo je 1969. godine, najpre kao basista u Plesnom orkestru, zatim kao klavijaturista i producent, a od 1998 do 2002. godine i kao dirigent istog ansambla.

U zasluženu penziju, otišao je 2011. godine. Kao kompozitor i aranžer, osvojio je više stotina nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima.

Ostavilo je dubok i neizbrisiv trag na muzičkoj sceni ovih prostora.

Ispraćaj Ferenca Kovača održaće se u sredu 12. januara u 9.45 na Novom groblju u Novom Sadu.

“Rodom sam iz Debeljače sa juga Banata. Kao malo dete sam došao u dodir sa muzikom, jer svakog imendana 03. decembra dolazio je orkestar i svirali su ocu, jer je on to jako voleo. Zatim sam dobio jednu malu harmoniku od 12 basova i iz nje sam pokušavao da izmamim neke zvuke. A otac je i kupio jedan radio na kome je bio i gramofon na 78 obrtaja i sa ploča sam slušao muziku i divio im se. Završio sam srednju muzičku školu Stevan Mokranjac u Beogradu i muzičku akademiju i teoretski odsek i paralelno odsek kontrabas, pričao je za fejzbuk stranu Tamuraši Kovač pre pet godina.

„Roditelji su me podržavali, jer su mi posle te malecke harmonike kupili veću od 120 basova i krenuo san na privatne časove. Malo kasnije otac je kupio i klavir, tako da sam imao pune ruke instrumenata,” kazivao je pre pola decenije uredniku pomenute tamuraškuefejzuk strane čuveni debeljački kompozitor Ferenc Kovač.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *