Kako sa klimom kad su tropske temperature

Toplotni talas koji je Pirinejskom poluostrvu doneo temperature od 45 stepeni stigao je i do Balkana.

Kako bi se izborili sa vrućinom, građani se rashlađuju u domovima neretko uključuju klima uređaje.

Da biste se zaštitili, potrebno je i poznavanje i poštovanje određenih zdravstevnih preporuka, kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja korisnika. Ovo su preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Rizici neadekvatnog korišćenja klima uređaja mogu biti „banalni“ – prehlada, kratkotrajna glavobolja i slično. Međutim, nepravilno korišćenje može dovesti i do ozbiljnih posledica usled podhlađivanja određenih delova ili čitavog tela.

Gradski za javno zdravlje navodi da ne treba uključivati klima uređaje kada je napolju ispod 30 stepeni.

Klime uključivati kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 30°S. Kada su spoljašnje temperature niže, ne uključivati rashladne uređaje jer se mogu obezbediti povoljni mikroklimatski uslovi prirodnim provetravanjem zatvorenog prostora.

Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5-10°C niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha, odnosno leti da se kreće u rasponu 24 – 28°C.

Za ventilaciju i klimatizaciju zatvorenog prostora preporučuje se primena sistema sa HEPA filterima, potrebno je povremeno napuštati prostoriju odnosno pomeriti se iz zone kretanja rashlađenog vazduha i povećati protok i stepen hlađenja vazduha u periodima kada korisnici nisu u prostorijama.

Takođe, potrebno je i redovno i često kompletno provetravanje prostorija otvaranjem prozora, u periodima dana kada je spoljna temperatura niža.

Gradski zavod za javno zdravlje naglašava da je potrebno pojačati mere čišćenja i dezinfekcije izvoda, filtera, rešetki i svih delova sistema koji su tehničkim procedurama predviđeni, navodi se na sajtu rts.rs. 

 

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *