Predlog novog sistema takmičenja u najvišim stonoteniskim ligama

Stonoteniski savez Srbije objavio je nacrte Propozicija ligaških takmičenja i Pravila o sistemu takmičenja za predstojeću sezonu, a nagađanja da će čelnici granskog saveza pokušati da nametnu turnirski sistem do plej-ofa i plej-auta, obistinila su se.

Klubovi su pozvani da pošalju primedbe i predloge za izmene i dopune, piše Milan Mirković sa portala stonitenis.org. Ovo je prvi put da se Stonoteniski savez Srbije zvanično oglasio po pitanju sistema takmičenja u ligama za narednu sezonu. Deo superligaških i prvoligaških klubova 23, maja održao je sastanak na kome su zauzeli stav da neće nastupati u ligama ako se usvoji turnirski sistem. Predlog STSS je baš takav – turnirski sistem, a u nastavku pročitajte kako ga je predsednik Karakašević predstavio i zašto smatra da je predlog ”kvalitetniji i zanimljiviji za sve”, nastavlja pomenuti portal. Predstavnici klubova pozvani su da na adresu takmicenja@stss.rs dostave primedbe i predloge za izmene i dopune, ali nije navedeno do kog datuma. U obrazloženju Stonoteniskog saveza Srbije stoji da je potrebno promeniti i unaprediti način igranja ligaških takmičenja. Jedini cilj predloženih izmena da najvažnije takmičenje bude kvalitetnije i zanimljivije za sve – za sportiste i trenere, za sportske radnike i ljubitelje stonog tenisa, ali i za lokalne samouprave i sponzore. Za stonotenisere turnirsko igranje utakmica je uobičajeno i nije ništa novo, napominje se u predlogu saveza. U prethodnih par godina savez je imao turnire liga i skoro da je jednoglasno mišljenje da su turniri bili zanimljivi, da je kvalitet igrača i utakmica bio visok i da je ligaško takmičenje dobilo novu dimenziju. Sa druge strane, pojašnjava savez, utakmice u salama prati mali broj gledalaca a i česte su utakmice na kojima ne igraju najjači igrači. Utakmice se ne prenose na sportskim kanalima, osim „fajnal fora“ pre par godina, kada je javni medijski servis vršio prenos. Važno je i da su mnogi svesni da veliki broj naših stonoteniskih objekata ne ispunjava zahteve iz pravilnika Ministarstva sporta o bližim uslovima za obavljanje sportskih delatnosti. Da bismo ovo promenili, objašnjava predsednik Saveza Aleksandar Karakašević, treba se potruditi da liga kao najvažnije takmičenje, postane atraktivno za one koji imaju uticaj i mogu da obezbede dodatna sredstva za stonoteniski sport – a to su lokalne samouprave i sponzori. To ćemo postići zajedno, ako se svi složimo oko istog cilja, navodi se dalje u pojašnjenju. Novi predlog propozicija predviđa organizaciju 16 turnira – po osam za super i prve lige. Turniri bi se igrali u mestima širom Srbije, tako da bi u jednoj sezoni značajan broj klubova imao priliku da se dokaže kao organizator, da se predstavi pred svojom publikom i lokalnom sportskom organizacijom i samoupravom, kao i privrednicima koji bi ih mogli podržati. Ligaški turnir, na 6 stolova, sa najboljim domaćim i kvalitetnim stranim igrača je dobra prilika – svakako mnogo bolja nego jedna utakmica, na jednom stolu, u praznoj dvorani. Konkretno, novi predlog za način igranja liga ima sledeća obeležja:

– ukupno ima 16 turnira (po 8 za super i prve lige), što omogućava da veći broj organizatora dobije pravo na organizaciju, – turniri bi se igrali na 6 stolova, u raznim mestima širom Srbije,

– STSS bi obezbedio sufinansiranje turnira i prenose uživo,

– organizatori bi se odredili na osnovu konkursa,

– muške i ženske super lige mi se igrale zajedno; isto tako i prve,

– nakon turnirskog dela sve ekipe učestvuju u plejofu i plejautu, koji se igra u klupskim salama.

Stonoteniski savez Srbije razmatra i izmene pravila o sistemu takmičenja kojim bi se broj ekipa u ligama smanjio na 10, počev, najranije, od sezone 2024/2025. Takođe postoje mišljenja da je u super

ligi pogodnije igranje utakmica do 3 pobede, radi kraćeg trajanja utakmica, navodi se na kraju saopštenja, koji su čelnici Saveza poslali krajem maja.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *